ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι κυρώσεις αναγκάζουν τη Sovcomflot να... ξεπουλήσει τα δεξαμενόπλοιά της

19:53 - 09 Μαϊ 2022 | Ναυτιλία
Οι κυρώσεις αναγκάζουν τη Sovcomflot να... ξεπουλήσει τα δεξαμενόπλοιά της
Η ρωσική ναυτιλιακή εταιρεία δεξαμενόπλοιων Sovcomflot φέρεται να προσπαθεί την πώληση δεξαμενοπλοίων πριν από τον αυστηρότερο γύρο κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην εταιρεία και τη ρωσική πετρελαϊκή βιομηχανία. Η τελευταία έκθεση δείχνει ότι ο γίγαντας των δεξαμενόπλοιων ενδέχεται να πραγματοποιήσει κάτι που ισοδυναμεί με «εκτόξευση πώλησης» για το ένα τρίτο του στόλου του τις επόμενες 10 ημέρες, όπως αναφέρθηκε αρχικά από τη Lloyd's List.

Πριν από μια εβδομάδα, η Sovcomflot ουσιαστικά αθέτησε την πληρωμή τόκων έναντι της δεύτερης δόσης των ευρωομολόγων. Η εταιρεία επικαλέστηκε τις κυρώσεις της ΕΕ της 15ης Μαρτίου, ακολουθούμενες από τις κυρώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου στις 24 Μαρτίου, οι οποίες, όπως είπε, την εμπόδισαν να πραγματοποιήσει την πληρωμή κουπονιού σχεδόν 8,3 εκατομμυρίων δολαρίων που έληγε στις 26 Απριλίου για τα ευρωομόλογα.

Η Sovcomflot, ωστόσο, αντιμετωπίζει πρόσθετες προκλήσεις καθώς οι κυρώσεις διατάσσουν τις τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να τερματίσουν τις συμφωνίες και να διακόψουν τους δεσμούς τους με τις εταιρείες που υπόκεινται σε κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Sovcomflot έως τις 15 Μαΐου.

Οι κορυφαίοι όμιλοι ασφαλίσεων άσκησαν επίσης πίεση στον στόλο ανακοινώνοντας ότι είτε είχαν αποσυρθεί ή βρίσκονταν σε διαδικασία ακύρωσης της ασφαλιστικής κάλυψης των δεξαμενόπλοιων. Περαιτέρω η πίεση αυξάνεται από την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το σχέδιο να επιταχυνθεί η πλήρης απαγόρευση του ρωσικού αργού πετρελαίου και των προϊόντων διύλισης μέχρι το τέλος του 2022.

Καθώς η προθεσμία απέχει λιγότερο από δύο εβδομάδες, η Lloyd's List επικαλείται έναν ανώνυμο «ανώτερο αξιωματούχο του κλάδου με άμεση γνώση των συμφωνιών», αναφέροντας ότι έως και το ένα τρίτο του στόλου της Sovcomflot έχει τεθεί προς πώληση. Πηγές αναφέρουν πιθανούς αγοραστές από την Κίνα και Μέση Ανατολή. Μέχρι στιγμής, αναφέρουν ότι έχουν πουληθεί οκτώ πλοία με τέσσερα να έχουν συμφέροντα στο Ντουμπάι.

Η εταιρεία ανέφερε τον Μάρτιο ότι ο στόλος της αποτελείται από 133 πλοία. Από την πώληση θα εξαιρεθούν μερικά πλοία που ανήκουν σε κοινοπραξίες. Η Lloyd's ανέφερε τα διαθέσιμα πλοία σε 121. Η Sovcomflot έχει επίσης περίπου 12 δεξαμενόπλοια νεότευκτα για παράδοση μεταξύ 2022 και 2024. 

Η Lloyd's εκτιμά ότι η Sovcomflot έχει 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε ανεξόφλητο τραπεζικό χρέος με τη συντριπτική πλειοψηφία να κατέχεται από δυτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Επιπλέον, υπάρχει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια στις δύο εκδόσεις ευρωομολόγων, που λήγουν το 2023 και το 2028.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:53 - 09 Μαϊ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.