ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εφοπλιστές και συνδικάτα συμφώνησαν για τον κατώτατο μισθό των ναυτικών

08:15 - 20 Μαϊ 2022 | Ναυτιλία
Εφοπλιστές και συνδικάτα συμφώνησαν για τον κατώτατο μισθό των ναυτικών
Σε μια εποχή παγκόσμιου πληθωρισμού, οι ναυτικοί, που επανειλημμένα αναγνωρίστηκαν από τη βιομηχανία ως ήρωες κατά τη διάρκεια της πανδημίας , έλαβαν αύξηση μισθού 4% για τα επόμενα τρία χρόνια.

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών (ILO) συγκάλεσε και πάλι διαπραγματεύσεις μεταξύ πλοιοκτητών και ναυτικών συνδικάτων από όλο τον κόσμο, υπό τον συντονισμό του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου (ICS) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Μεταφορές (ITF).

Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου γύρου συνομιλιών, ο οποίος ολοκληρώθηκε στη ΔΟΕ του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, οι πλοιοκτήτες και οι ναυτικοί όρισαν τον κατώτατο μισθό στα 648 δολάρια το μήνα από την 1η Ιουλίου 2022. Ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων οδήγησε σε μια νέα τριετή συμφωνία μέσω ετήσιων αυξήσεων , ξεκινώντας από 658 $ την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους, ακολουθούμενα από 666 $ και 673 $ το 2024 και το 2025, αντίστοιχα.

«Αυτή η νέα συμφωνία είναι win-win τόσο για τους πλοιοκτήτες όσο και για τους ναυτικούς», δήλωσε ο Charles Darr, της Ένωσης Ελβετών Εφοπλιστών, και εκπρόσωπος του ομίλου εφοπλιστών.

Η συμφωνία ισχύει καθολικά για τον βαθμό αξιολόγησης του ικανού ναυτικού και είναι ευρέως αναγνωρισμένη από την παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα. Η ναυτιλία είναι ο μόνος τομέας με επίσημα αναγνωρισμένο παγκόσμιο κατώτατο μισθό, που υπάρχει για τους ναυτικούς από το 1958.

Ο Mark Dickinson από τη Nautilus International, θυγατρική του ITF, και εκπρόσωπος της ομάδας ναυτικών, πρόσθεσε: «Η σημερινή συμφωνία αναγνωρίζει τις τεράστιες θυσίες και τον επαγγελματισμό των ανδρών και των γυναικών που εργάζονται στη θάλασσα και αποτελεί απόδειξη των συλλογικών ορόσημων της κοινωνικής εταιρικής σχέσης που έχουν καταφέρει οι ναυτικοί και οι πλοιοκτήτες ιστορικά. Ειδικά τα τελευταία χρόνια».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.