ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κατάσχεση ελληνικών τάνκερ: Πώς επηρεάζει την παγκόσμια αγορά πετρελαίου Κύριο

10:44 - 31 Μαϊ 2022 | Ναυτιλία
Κατάσχεση ελληνικών τάνκερ: Πώς επηρεάζει την παγκόσμια αγορά πετρελαίου
Σοβαρές προεκτάσεις για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου βλέπει το Bloomberg πίσω από την κατάσχεση των δύο ελληνικών πλοίων στον Περσικό Κόλπο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου, η πράξη αυτή από τη μεριά του Ιράν, αυξάνει τον κίνδυνο περαιτέρω διαταραχής των μεταφορών από μια περιοχή που αποτελεί ζωτική πηγή για τον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό.

Η ανάλυση αποδίδει την κατάσχεση των πλοίων, που το καθένα είναι φορτωμένο με περίπου 1 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, σε αντίποινα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν για τη δέσμευση του τάνκερ στην Κάρυστο. 

«Η Ελλάδα είναι το έθνος με τον μεγαλύτερο στόλο πετρελαιοφόρων στον κόσμο, κάτι που καθιστά κάθε διαμάχη με το Ιράν δυνητικά σοβαρή για την παγκόσμια αγορά», τονίζει το Bloomberg. Παρομοίως, περίπου το ένα πέμπτο των ημερήσιων προμηθειών αργού διέρχεται από τα στενά του Ορμούζ, τη στενή θαλάσσια οδό που χωρίζει τον Περσικό Κόλπο από τον Ινδικό Ωκεανό και από τους αγοραστές αργού σε όλο τον κόσμο.

«Οι ναυλωτές θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί», δήλωσε στο Bloomberg ο Matt Stanley της Starfuels στο Ντουμπάι. «Το Ιράν θα είναι εξαιρετικά προστατευτικό έναντι όλων των περιουσιακών στοιχείων».

Η Ελλάδα ειδοποίησε όλα τα ελληνικά πλοία να «προσαρμοστούν στην απαράδεκτη κατάσταση» όταν πλέουν στον Περσικό Κόλπο. Περίπου το 27% του παγκόσμιου στόλου πετρελαιοφόρων είναι ελληνικής ιδιοκτησίας, σύμφωνα με στοιχεία της Clarkson Research Services Ltd.

Κι όλα αυτά την ώρα που παγκοσμίως οι μεταφορές εμπορευμάτων αντιμετωπίζουν δυσκολίες και οι τιμές διαρκώς ανεβαίνουν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.