ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απελευθερώνεται μαζί με το φορτίο του το ιρανικό δεξαμενόπλοιο

18:14 - 14 Ιουν 2022 | Ναυτιλία
Απελευθερώνεται μαζί με το φορτίο του το ιρανικό δεξαμενόπλοιο
Ο Οργανισμός Λιμένων και Ναυτιλίας (PMO) του Ιράν ανακοίνωσε την Τρίτη ότι το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Lana το οποίο κατασχέθηκε τον Απρίλιο από την Ελλάδα πλέον δεν είναι δεσμευμένο και το πετρελαϊκό φορτίο του θα επιστραφεί, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο το ιρανικό πρακτορείο Mehr.

Συγκεκριμένα το πρακτορείο του Ιράν αναφέρει: «Μετά την ταχεία και έγκυρη δράση του Ιράν, η ελληνική κυβέρνηση εξέδωσε τελικά τη σχετική εντολή και πλέον γινόμαστε μάρτυρες της άρσης κατάσχεσης του πλοίου και της επιστροφής του φορτίου στον ιδιοκτήτη του». Οι ελληνικές Αρχές ακόμα δεν έχουν επιβεβαιώσει ή διαψεύσει την είδηση.

Από την άλλη πλευρά σύμφωνα τους συνηγόρους εταιρείας ρυμουλκών, το ρωσικό δεξαμενόπλοιο Pegas ή Lana με σημαία Ιράν που εξακολουθεί να παραμένει στα ανοιχτά των ακτών της Καρύστου καθώς η προσωρινή απαγόρευση απόπλου και απαγόρευση μεταβολής της περιουσιακής και νομικής του κατάστασης, μετά από ασφαλιστικά μέτρα και κατόπιν σχετικής διαταγής του Πρωτοδικείου Χαλκίδας είναι ακόμα σε ισχύ.

Η παραπάνω απαγόρευση, αφορά το πλοίο LANA πρώην PEGAS για οικονομικές απαιτήσεις υπέρ τρίτων και όχι το φορτίο του δεξαμενόπλοιου.

Νωρίτερα σήμερα οι συνήγοροι της εταιρείας ρυμουλκών κατέθεσαν μία δεύτερη αίτηση συντηρητικής κατάσχεσης του πλοίου στο Πρωτοδικείο Χαλκίδας καθώς όπως ανέφερε ένας εκ των συνηγόρων η απαίτηση που έχουν οι πελάτες τους έναντι της πλοιοκτήτριας εταιρείας -που είναι από τη ρυμούλκηση του πλοίου και για ό,τι είχε συμφωνηθεί- αυξάνεται μέρα με τη μέρα.

Πρόσθεσαν ότι επιθυμία είναι το πλοίο Pegas ή Lana να δεσμευθεί και για το επιπλέον ποσό.

Το φορτίο του πλοίου αφορά σε αρχική ποσότητα περίπου 60.000 τόνων μετρικών τόνων crude oil για το οποίο δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό πώς και πού θα μεταφορτωθεί η συγκεκριμένη ποσότητα. Σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Χαλκίδας, το δικαστήριο έκανε δεκτές τις αντιρρήσεις του πληρεξούσιου δικηγόρου της εταιρείας "Saman Costar Samirom Servises Construction Executive Company" και διατάσσει την απόδοση του φορτίου πετρελαίου από το μισθωμένο από τις ΗΠΑ δεξαμενόπλοιο, που βρίσκεται στα ανοιχτά του Πειραιά, στο «Pegas ή Lana».

Μετά και τις επαφές Ελλήνων αξιωματούχων με εκπροσώπους της ιρανικής πρεσβείας θεωρείται πιθανό η δικαστική απόφαση να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Αθήνας και Τεχεράνης και άρα στην αποδέσμευση των δύο ελληνικών τάνκερ που παραμένουν ουσιαστικά υπό καθεστώς ομηρίας, μετά το ρεσάλτο των «Φρουρών της Επανάστασης».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.