ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νότια Αφρική και Ιαπωνία αναπτύσσουν την πράσινη αγορά καυσίμων αμμωνίας

12:39 - 07 Σεπ 2022 | Ναυτιλία
Νότια Αφρική και Ιαπωνία αναπτύσσουν την πράσινη αγορά καυσίμων αμμωνίας
Η νοτιοαφρικανική ενεργειακή εταιρεία Sasol και η Itochu Corporation της Ιαπωνίας υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεννόησης για από κοινού μελέτη και ανάπτυξη της αγοράς και της αλυσίδας εφοδιασμού για την πράσινη αμμωνία, με έμφαση στη χρήση της σε εφαρμογές όπως τα καύσιμα πλοίων.

Τα μέρη θα αξιολογήσουν την πιθανή συμμετοχή της Itochu στα έργα πράσινης αμμωνίας της Sasol που προσανατολίζονται στις εξαγωγές. Το Μνημόνιο Συνεννόησης υπογράφηκε στην Τυνησία κατά τη διάρκεια Διεθνούς Διάσκεψης για την Αφρικανική Ανάπτυξη (TICAD 8).

Η πράσινη αμμωνία παράγεται από πράσινο υδρογόνο, το οποίο με τη σειρά του παράγεται από ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια (ηλιακή και αιολική) μέσω μιας διαδικασίας ηλεκτρόλυσης. Η πράσινη αμμωνία είναι ένας καλός φορέας ενέργειας, ειδικά σε μεγάλες αποστάσεις, και μπορεί να μεταφερθεί εύκολα. Το προϊόν μπορεί επίσης να «σπασθεί» σε αέριο υδρογόνο για περαιτέρω εφαρμογές.

Η Sasol προωθεί μια σειρά από μελέτες και έργα πράσινου υδρογόνου στη Νότια Αφρική, όπως στο Boegoebaai στην επαρχία του Βόρειου Ακρωτηρίου, που περιλαμβάνουν παραγωγή πράσινης αμμωνίας σε κλίμακα για εξαγωγή. Δεδομένων των πόρων ηλιακής, αιολικής και πολύτιμων μετάλλων της Νότιας Αφρικής, η χώρα είναι έτοιμη να γίνει παγκόσμιος κόμβος για το πράσινο υδρογόνο και τα παράγωγά του, όπως η αμμωνία και τα αειφόρα καύσιμα.

Το υδρογόνο και η αμμωνία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην Ιαπωνική Στρατηγική Πράσινης Ανάπτυξης και τοποθετούνται ως «νέοι πόροι» με σημαντικές δυνατότητες μείωσης της εξάρτησης της χώρας από ορυκτά καύσιμα έντασης άνθρακα, όπως ο άνθρακας και το πετρέλαιο. Η Ιαπωνία αναμένεται να είναι μεγάλος εισαγωγέας πράσινης αμμωνίας στο μέλλον.

Η Itochu ενισχύει πρωτοβουλίες για τη δημιουργία αλυσίδων παραγωγής και εφοδιασμού για αμμωνία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, την ανάπτυξη πλοίων με αμμωνία και τη δημιουργία μιας διεθνούς αλυσίδας για την αμμωνία ως καύσιμο στον θαλάσσιο τομέα μεταξύ άλλων εφαρμογών. Χρησιμοποιώντας το μνημόνιο συμφωνίας ως πλατφόρμα, η Itochu, μαζί με τη Sasol, θα μελετήσουν από κοινού τις αλυσίδες εφοδιασμού και τις αγορές για πράσινη αμμωνία και θα αξιολογήσουν άλλα μοντέλα συνεργασίας που σχετίζονται με την παραγωγή και τις εξαγωγές πράσινου υδρογόνου και αμμωνίας από τη Νότια Αφρική.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.