ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταθερή ανάκαμψη στους δείκτες ευτυχίας των ναυτικών- Ποια προβλήματα παραμένουν

20:50 - 06 Νοε 2022 | Ναυτιλία
Σταθερή ανάκαμψη στους δείκτες ευτυχίας των ναυτικών- Ποια προβλήματα παραμένουν
Οι ναυτικοί δηλώνουν πλέον ευτυχέστεροι αναφορικά με τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας τους σε σχέση με τις αρχές του 2022, ωστόσο, όπως φαίνεται υπάρχουν ακόμα πολλά βήματα να γίνουν.

Η Αποστολή  για τους Ναυτικούς δημοσίευσε τα ευρήματα έκθεσης για το Δείκτη Ευτυχίας των Ναυτικών το τρίτο τρίμηνο του 2022, που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Standard Club και της Idwal. 

Τα επίπεδα ευτυχίας των ναυτικών έφθασαν στο 7,3/10, από 7,21 το περασμένο τρίμηνο, μετά από το χαμηλό ρεκόρ των 5,85 που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

«Η αισιοδοξία επιστρέφει σιγά σιγά στη θάλασσα, ωστόσο πρέπει να θυμόμαστε, ότι αυτές οι κατακτήσεις μπορούν να χαθούν γρήγορα αν δε συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά», είπε ο Ben Bailey, επικεφαλής της έρευνας. «Υπάρχουν ακόμα ζητήματα ζωτικής σημασίας που χρειάζονται άμεση προσοχή και πρέπει να ξεπεραστούν προκειμένου να εξασφαλιστούν οι θαλασσοπόροι, των οποίων οι βασικές ανάγκες δε γίνεται να παραμελούνται, από προμήθειες σε τρόφιμα μέχρι την πρόσβαση σε wifi, αλλά και προβλήματα εργασιακής φύσης».

Οι αλλαγές που ικανοποιούν τους ναυτικούς

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι ναυτικοί είναι πολύ πιο ευχαριστημένοι με την πρόσβασή τους στην ακτή και πιο σίγουροι για τις αλλαγές πληρώματος, με τους δύο παράγοντες να συμβάλλουν στη συνολική αύξηση της ικανοποίησης.

Ουσιαστικά, όμως, αυτά είναι σε μεγάλο βαθμό η πρότερη κανονικότητα στην οποία επιστρέφουν οι ναυτικοί μετά την πανδημία.

Οι ναυτικοί αναφέρουν ότι μπορούν επιτέλους να είναι σπίτι τους όταν το έχουν προγραμματίσει, κάτι το οποίο συνεισφέρει στην εργασιακή τους ευτυχία. Μπορούν επίσης τώρα να έχουν πρόσβαση σε βασικές εγκαταστάσεις, παροχές και ψυχαγωγία όταν βρίσκονται στην ξηρά.

Ενώ τα δεδομένα είναι σε μεγάλο βαθμό θετικά, ζητήματα όπως οι προμήθειες τροφίμων, οι μισθοί, ο φόρτος εργασίας, το άγχος και η πραγματικότητα της ζωής στη θάλασσα εξακολουθούν να υφίστανται, δείχνοντας ότι δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού και ακόμη πολλή δουλειά να γίνει. 

Το φτηνό και καλό wifi ζήτημα ζωτικής σημασίας

Η επικοινωνία και το δέσιμο θεωρείται πάντα θέμα - κλειδί για τα πληρώματα και οι ναυτικοί ήταν πιο ευτυχισμένοι με την επαφή με την οικογένεια τους και τους αγαπημένους τους όσο βρισκόντουσαν σε μπάρκο στο τρίτο τρίμηνο. Το καλό και φτηνό wifi είναι ζωτικό για τους θαλασσοπόρους και έχει τεράστιο θετικό αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία.

Όσοι απάντησαν στην έρευνα κατέστησαν σαφές ότι η συνδεσιμότητα βοηθά αντί να εμποδίζει την κοινωνική συνοχή στο πλοίο, καθώς οι ναυτικοί είναι πιο ευτυχισμένοι εάν μπορούν να έρθουν σε επαφή με φίλους και μέλη της οικογένειας στο σπίτι. Υπήρχαν αρκετοί ναυτικοί που ανέφεραν ότι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν αργές, ακριβές και κακής ποιότητας συνδέσεις, κάτι που τους προκαλεί τεράστια απογοήτευση.

Το φαγητό και το...άγχος

Η έρευνα έδειξε ότι ένας βασικός προβληματικός τομέας είναι η σωματική υγεία και ευεξία. Το φαγητό ήταν ένα ζήτημα για πολλούς ναυτικούς που παραπονέθηκαν για την παροχή φρέσκων, ποιοτικών τροφίμων στο πλοίο. Υπήρχαν επίσης παράπονα για τα πρότυπα εκπαίδευσης ορισμένων συνεργείων εστίασης.

Ένα άλλο εμπόδιο στην ευημερία είναι το να μην έχεις χρόνο και ψυχική διάθεση για να διατηρήσεις τη φόρμα σου. Οι ναυτικοί ανέφεραν ότι αισθάνονται κουρασμένοι και αγχωμένοι λόγω του υψηλού φόρτου εργασίας, γεγονός επηρεάζει τη διάθεσή τους να ασκούνται - και αυτό συμβαίνει ακόμα και σε πλοία με γυμναστήριο ή άλλες εγκαταστάσεις για να διατηρηθούν σε φόρμα.

Είναι σημαντικό για τη βιομηχανία να ακούει απευθείας από τους ναυτικούς τα βασικά ζητήματα της ζωής στη θάλασσα. Μόνο έτσι μπορεί να γίνει κατανοητό το ποιοι τομείς χρειάζονται περισσότερη προσοχή.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:50 - 06 Νοε 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.