ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι όροι της Ρωσίας για παράταση στη συμφωνία εξαγωγών σιτηρών

13:59 - 18 Νοε 2022 | Ναυτιλία
Οι όροι της Ρωσίας για παράταση στη συμφωνία εξαγωγών σιτηρών
Με ανακούφιση υποδέχθηκε ο πλανήτης την επέκταση της συμφωνίας για τις εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας.

Η συμφωνία παρατάθηκε για άλλους τέσσερις μήνες, κατευνάζοντας τις ανησυχίες για την προσφορά τροφίμων στον κόσμο καθώς οι φόβοι για τον πληθωρισμό εκτινάσσονται στα ύψη.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωσε ότι η συμφωνία θα συνεχιστεί για 120 ημέρες με την έγκριση του Κιέβου και της Μόσχας. 

«Χαιρετίζω τη συμφωνία όλων των μερών να συνεχιστεί η πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας για τη διευκόλυνση της ασφαλούς πλοήγησης στην εξαγωγή σιτηρών, τροφίμων και λιπασμάτων από την Ουκρανία», ανέφερε ο Γκουτέρες σε δήλωση.

Ο Oleksandr Kubrakov, υπουργός υποδομών της Ουκρανίας, χαιρέτισε την παράταση ως «σημαντικό βήμα στον παγκόσμιο αγώνα κατά της επισιτιστικής κρίσης».

Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, είπε ότι η Μόσχα συμφώνησε να τηρήσει τη συμφωνία «χωρίς αλλαγές στους όρους ή το πεδίο εφαρμογής».

Η Ρωσία αποχώρησε από το σύμφωνο στα τέλη Οκτωβρίου, επικαλούμενη ανησυχίες για την ασφάλεια μετά από μια επίθεση στον στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά τελικά επανήλθε.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και του ΟΗΕ, έχει αποστείλει πάνω από 11 εκατομμύρια τόνους γεωργικών προϊόντων από τρία λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων 4,5 εκατομμυρίων τόνων καλαμποκιού και 3,2 εκατομμυρίων τόνων σίτου.

Τα τρία λιμάνια που συμμετέχουν στη συμφωνία – η Οδησσός, το Chornomorsk και το Pivdennyi – έχουν τη συνδυασμένη ικανότητα να αποστέλλουν περίπου τρία εκατομμύρια τόνους το μήνα.

Η Ουκρανία ήθελε να συμπεριλάβει τα λιμάνια της νότιας περιοχής του Μικολάιβ, τα οποία παρείχαν το 35 τοις εκατό των ουκρανικών εξαγωγών τροφίμων πριν από την εισβολή της Ρωσίας.

Η Ρωσία είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η έγκρισή της για παράταση της συμφωνίας εξαρτιόταν από την υποστήριξη των εξαγωγών σιτηρών και λιπασμάτων. Η Ρωσία είναι ένας σημαντικός παραγωγός γεωργικών προϊόντων και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο.

Η Ρωσία φέρεται να θέλει η Δύση να χαλαρώσει τους περιορισμούς στην κρατική αγροτική δανείστρια Rosselkhozbank, μια κίνηση που θα βοηθήσει στη διευκόλυνση περισσότερων από τις εξαγωγές της.

Ο ΟΗΕ διαβεβαίωσε τη Μόσχα ότι θα γίνει εργασία για την άρση των φραγμών στις ρωσικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, χωρίς να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Πρόσθεσε ότι η Ρωσία έχει σημειώσει πρόοδο προς τη χαλάρωση των κυρώσεων, επικαλούμενος κοινή δήλωση των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά των μέτρων για τους εξαγωγείς τροφίμων και λιπασμάτων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.