ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρκική εταιρεία επενδύει σε λιμάνι στη Γκάνα

09:38 - 19 Ιαν 2023 | Ναυτιλία
Τουρκική εταιρεία επενδύει σε λιμάνι στη Γκάνα
Η Yilport Holding εισέρχεται στην αφρικανική λιμενική βιομηχανία με μια επένδυση στο λιμάνι Takoradi στην Γκάνα. Η τουρκική εταιρεία έχει υπογράψει μνημόνιο κατανόησης με την Ibis Tek για τη δημιουργία μιας κοινοπραξίας 70/30 που θα επενδύει και θα λειτουργεί το λιμάνι που βρίσκεται στη δυτική περιοχή της Γκάνα και στη βιομηχανική περιοχή Sekondi-Takoradi.

Η Yilport είπε ότι σχεδιάζει να επενδύσει πάνω από 700 εκ. δολάρια σε τρεις φάσεις για την κατασκευή και λειτουργία ενός λιμενικού συγκροτήματος. Το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει την ανάπτυξη του υπάρχοντος τερματικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων για να φτάσει έως και τα 2,25 εκ teu και κουκέτες πολλαπλών χρήσεων για εργασίες υγρού, χύδην και γενικού φορτίου με ετήσια δυναμικότητα διακίνησης για περίπου 20 εκατομμύρια τόνους. Εξετάζεται επίσης η κατασκευή νέων δρόμων πρόσβασης και πυλών για το λιμάνι. Ο φορέας εκμετάλλευσης του λιμένα θα έχει επίσης μια εγκατάσταση διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από το λιμάνι και τον τερματικό σταθμό της προβλήτας πετρελαίου Marshall.

Το Takoradi θα είναι το 23ο τερματικό στο χαρτοφυλάκιο της Yilport. Η εταιρεία θα αναλάβει το λιμάνι τον Απρίλιο και θα επεκτείνει το συνολικό μήκος των θέσεων ελλιμενισμού στα 2,5 km και θα εμβαθύνει το βύθισμα μεταξύ 14 και 16,5 m. Ο νέος τερματικός σταθμός, ο οποίος εξάγει κυρίως κακάο, ξυλεία, βωξίτη και μαγγάνιο, αλλά και εισάγει σιτάρι, λιπάσματα, και γενικό φορτίο, θα εξυπηρετεί το φορτίο του διαδρόμου της Δυτικής Αφρικής στην Γκάνα και την Μπουρκίνα Φάσο, το Μάλι και τον Νίγηρα.

«Το λιμάνι Takoradi θα είναι το πρώτο βήμα της Yilport στην αφρικανική ήπειρο και θα είναι πολύτιμος λίθος στο όραμά μας να καταταγούμε στους 10 κορυφαίους παγκόσμιους φορείς εκμετάλλευσης τερματικών σταθμών εμπορευματοκιβωτίων έως το 2030», δήλωσε ο Robert Yuksel Yildirim, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Yilport Holding.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.