ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα ύψη τα ναύλα των τάνκερ ελέω Ερυθράς Θάλασσας

22:31 - 22 Ιαν 2024 | Ναυτιλία
Στα ύψη τα ναύλα των τάνκερ ελέω Ερυθράς Θάλασσας
Ραγδαία άνοδο καταγράφει το κόστος μεταφοράς καυσίμων από βασικές εμπορικές οδούς, εξαιτίας των επιθέσεων των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα οι οποίες έχουν φέρει αναταραχή στη διεθνή ναυτιλία.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το ημερήσιο ναύλο για τη μεταφορά φορτίου βενζίνης από τη βορειοδυτική Ευρώπη στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από την αρχή του έτους, πλησιάζοντας τα 38.000 δολάρια τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον παγκόσμιο πάροχο ναυτιλιακών δεδομένων Baltic Exchange.

Η χρήση του στόλου, στο μεταξύ, αυξήθηκε κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες από τον μέσο όρο το δ' τρίμηνο, σύμφωνα με εκτίμηση αναλυτών της Clarksons Securities.

«Η άνοδος οφείλεται εν μέρει στην ανακατεύθυνση των πλοίων γύρω από το νότιο άκρο της Αφρικής, το οποίο έχει οδηγήσει σε μειωμένη διαθεσιμότητα για φορτία άμεσης παράδοσης» έγραψε σε έκθεση η Clarkson Securities. 

Αρκετές εταιρείες έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα μεταφέρουν πλέον φορτία από την Ερυθρά Θάλασσα λόγω των επιθέσεων κατά των εμπορικών πλοίων από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούθι της Υεμένης. 

Η μεταφορά καυσίμων από τη Μέση Ανατολή στην Ιαπωνία έχει αυξηθεί κατά τα δύο τρίτα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Baltic Exchange.

Με τα ταξίδια να είναι πλέον μεγαλύτερα, τα διαθέσιμα πλοία στην αγορά spot είναι λιγότερα, καταλήγει το δημοσίευμα του Bloomberg.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.