• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Σχέδιο για «πωλητήριο» σε οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία

19:20 - 14 Νοε 2019 | Οικονομία
H Ελλάδα σχεδιάζει να πουλήσει σε ιδιώτες επενδυτές οφειλές δισεκατομμυρίων ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία για να λάβει άμεσα ρευστότητα και να διευκολύνει την ανάκτηση άλλων απαιτήσεων, ανέφερε σήμερα στο Reuters υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή.

Σε δημοσίευμα το πρακτορείο αναφέρει ότι «η συντηρητική κυβέρνηση της χώρας, η οποία ανέλαβε καθήκοντα τον Ιούλιο, επιδιώκει να δώσει ώθηση στις επενδύσεις και να επιλύσει ακανθώδη προβλήματα που επηρεάζουν τις προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης, συμπεριλαμβανομένων και των προβληματικών δανείων που κατακλύζουν τον τραπεζικό τομέα», Παράλληλα, «αναζητά τρόπους να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης για να το καταστήσει πιο βιώσιμο».

«Υπάρχει η στρατηγική για την πώληση ληξιπρόθεσμων οφειλών που το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης δεν έχει καταφέρει να ανακτήσει τα προηγούμενα χρόνια» σημείωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Σημειώνεται ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αφορούν εισφορές κοινωνικής ασφάλισης που οφείλουν ιδιωτικές εταιρείες στα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας.

Το σχέδιο

Το σχέδιο, του οποίου ηγείται ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης, έχει στόχο την πώληση ενός πρώτου πακέτου 12 δισ. ευρώ από συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές 35 δισ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στα βιβλία των ασφαλιστικών ταμείων.

Η διαδικασία δεν θα περιλαμβάνει τιτλοποίηση, γιατί η έκδοση καλυμμένων χρεωγράφων μπορεί να θεωρηθεί δανεισμός και να αντιμετωπίσει εμπόδια από την Eurostat. Αντίθετα, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να πουλήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ιδιώτες επενδυτές για να λάβει προκαταβολική πληρωμή σε ρευστό και να συμφωνήσει σε ένα σύστημα διαμοιρασμού των κερδών από το όποιο ποσό ανακτηθεί.

Οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν κάποιον διαχειριστή, όπως κάνουν και τα εξειδικευμένα funds τα οποία αγοράζουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τις τράπεζες.

Ημερομηνία εκκίνησης τίθεται η 31η Δεκεμβρίου του 2014, κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πουλήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές που είχαν συσσωρευτεί ως τότε, ενώ θα επικεντρωθεί σε χρωστούμενα ποσά άνω των 100.000 ευρώ. Δεν θα περιλαμβάνει ληξιπρόθεσμες οφειλές αυτοαπασχολούμενων ή οφειλές που έχουν ρυθμιστεί.

«Είναι ένας τρόπος να λάβουμε άμεσα χρήματα προκαταβολικά και να βελτιώσουμε τη δυνατότητα μας να επικεντρωθούμε στη συλλογή των πιο πρόσφατων ληξιπρόθεσμων οφειλών» σημείωσε ο αξιωματούχος στο Reuters.

Η κυβέρνηση θέλει να έχει οργανώσει την όλη διαδικασία ως το τέλος του έτους και να προχωρήσει με προπαρασκευαστικές εργασίες στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, ώστε οι πωλήσεις να γίνουν στο δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Διαψέυδει η κυβέρνηση

«Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την πώληση 12 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών σε funds, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα», τονίζει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, σε γραπτή δήλωσή του.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:31 - 14 Νοε 2019
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman