ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παράταση προθεσμιών εξέτασης αιτήσεων εξώδικης επίλυσης φορολογικών διαφορών

10:00 - 01 Απρ 2021 | Οικονομία
Παράταση προθεσμιών εξέτασης αιτήσεων εξώδικης επίλυσης φορολογικών διαφορών
Περισσότερο χρόνο θα έχουν στη διάθεσή τους οι φορολογούμενοι για να επιλύσουν διαφορές με τη φορολογική διοίκηση μέσω της Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, δόθηκε τρίμηνη παράταση στην υποβολή αιτήσεων ενώπιον της Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών. Έτσι η νέα προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων στην ειδική Επιτροπή είναι η 30η Ιουνίου. Το θέμα αφορά φορολογούμενους οι οποίοι έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη και αμφισβητούν φόρους και πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί.

Έτσι όσοι φορολογούμενοι επιθυμούν μπορούν να υποβάλλουν αίτηση προκειμένου να ενταχθούν στην νέα μορφή διευθέτησης των διαφορών που έχουν με τις ελεγκτικές αρχές.

Το αίτημα μπορεί να αφορά μόνο σε υποθέσεις που εκκρεμούν και δεν έχουν συζητηθεί, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων έως τις 30 Οκτωβρίου 2020.

- Με την αίτηση εξώδικης επίλυσης μπορεί να προβληθούν παραδεκτά οι κάτωθι περιοριστικά αναφερόμενοι ισχυρισμοί:

α) Παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει τον επίδικο φόρο ή πρόστιμο λόγω παρόδου του χρόνου εντός του οποίου η Φορολογική Διοίκηση είχε δικαίωμα προς καταλογισμό αυτών.

β) Παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει τον επίδικο φόρο ή πρόστιμο λόγω λήψης φορολογικού πιστοποιητικού χωρίς επιφύλαξη.

γ) Εσφαλμένο καταλογισμό του φόρου ή προστίμου λόγω πρόδηλης έλλειψης φορολογικής υποχρέωσης ή αριθμητικού σφάλματος.

δ) Αναδρομική εφαρμογή της ευμενέστερης φορολογικής κύρωσης σύμφωνα με όσα έχουν γίνει δεκτά από τη νομολογία του ΣτΕ.

ε) Mείωση του πρόσθετου φόρου, του τόκου, των προσαυξήσεων και των προστίμων.

Έτσι, η Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών αφού εξετάσει τα αιτήματα αποφασίζει αν αποδέχεται το σύνολο, μέρος αυτού ή απορρίπτει το αίτημα. Παράλληλα, προτείνει στο φορολογούμενο συγκεκριμένο τρόπο για τη διευθέτηση των διαφορών με διαγραφή, με την επίλυση της διαφοράς και εφόσον καταβληθεί από το φορολογούμενο ποσοστό τουλάχιστον 30% του κύριου φόρου που οφείλεται, εντός 5 εργάσιμων ημερών από την υπογραφή του συμβιβασμού.

Το ποσό της οφειλής καταβάλλεται σε έως 24 δόσεις και παρέχεται έκπτωση από πρόσθετους φόρους, τόκους, προσαυξήσεις και πρόστιμα η οποία ανέρχεται σε:

  • 75% εάν καταβληθεί σε 1 δόση,
  • 65% για 2-4 δόσεις,
  • 55% για 5 -8 δόσεις,
  • 50% για 9-12 δόσεις,
  • 45% για 13-16 δόσεις,
  • 40% για 17 – 20 δόσεις και
  • 35% για 21 -24 δόσεις.

Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν καταβάλει τουλάχιστον το 30% του κύριου φόρου που οφείλεται, μέσα σε 5 εργάσιμες ημέρες, από την αποδοχή της πρότασης της Επιτροπής όπως κι αν δεν καταβάλει 2 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις ή καθυστερήσει την καταβολή των 2 τελευταίων δόσεων για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, ο συμβιβασμός παύει να υφίσταται. Δηλαδή θεωρείται ότι δεν επήλθε ποτέ και τυχόν καταβληθέντα ποσά θεωρούνται ότι πληρώθηκαν έναντι της αρχικής οφειλής.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:07 - 01 Απρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.