ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΔΔΗΧ: Μέτρα στήριξης και «συνωστισμός» εκδόσεων χρέους επιταχύνουν τις κινήσεις

08:52 - 15 Απρ 2021 | Οικονομία
ΟΔΔΗΧ: Μέτρα στήριξης και «συνωστισμός» εκδόσεων χρέους επιταχύνουν τις κινήσεις
Τα επόμενα βήματα για έξοδο στις αγορές εξετάζει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, που με βάση εκτιμήσεις δε θα αργήσει για την επόμενη κίνηση.

Οι ανάγκες συντήρησης των αποθεματικών και ενίσχυσης της επανεκκίνησης της οικονομίας παράλληλα με το σχεδιασμό των άλλων κρατών μελών της ΕΕ οδηγούν στην επιλογή γρήγορων κινήσεων αλλά και στην υλοποίηση του «φιλόδοξου» σεναρίου για δανεισμό, στο ύψος των 12 δισ. ευρώ. Στις επιλογές φαίνεται να είναι η επανέκδοση (re-opening) του 10ετούς ομολόγου για το οποίο υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον χωρίς να αποκλείονται άλλες.

Να σημειωθεί ότι κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι τα ταμειακά διαθέσιμα να μην πέφτουν κάτω από τα 30 δισ. ευρώ. Με δεδομένες και τις συνεχείς αυξήσεις των δαπανών, όμως, για την κάλυψη των μέτρων στήριξης αλλά και την εκτιμώμενη πορεία του ελλείμματος που προσδιορίζεται στο 6,5% για φέτος, το μαξιλάρι για να κρατηθεί σε αυτό το επίπεδο, θα χρειαστεί περαιτέρω ενίσχυση από δανεισμό.

Υπενθυμίζεται ότι το 2020 έκλεισε με χρέος γενικής κυβέρνησης ύψους 341 δισ. ευρώ, ωστόσο όλες οι εκτιμήσεις για φέτος παραπέμπουν σε αύξηση μέσα στο 2021 καθώς μάλιστα θα προστεθούν κι άλλα 12 δισ., στο λογαριασμό.

Μέχρι τώρα πάντως από τον ΟΔΔΗΧ έχουν μπει στο ταμείο 2,5 δισ. ευρώ με το ομόλογο των 30 ετών, το οποίο εκδόθηκε στις 17 Μαρτίου, 3,5 δισ. ευρώ με το 10ετές ομόλογο το οποίο εκδόθηκε στις 27 Ιανουαρίου, 3 δισ. ευρώ περίπου μέσω του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων με τις ελληνικές συστημικές τράπεζες.

Συνολικά, δηλαδή, έχουν αντληθεί περίπου 9 δισ. ευρώ μέχρι τώρα ενώ βέβαια ως δάνειο αλλά με ανταγωνιστικούς όρους νοείται και η άντληση επιπλέον 2,7 δισ. ευρώ μέσα από το πρόγραμμα SURE. Επίσης προβλέπεται για φέτος να καταγραφούν ως χρέος και επιπλέον δύο δισ. ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Πάντως το κλίμα, λόγω των παρεμβάσεων της ΕΚΤ είναι θετικό με τα επιτόκια να είναι καθηλωμένα σε χαμηλά επίπεδα. Βέβαια από το δεύτερο εξάμηνο αλλά και βέβαια το επόμενο έτος οι εκδόσεις χρέους θα είναι συνεχείς τόσο από την ΕΕ όσο και τα κράτη μέλη ια τη χρηματοδότηση των δράσεων που έχουν μπροστά. Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να στηρίξει το Ταμείο Ανάκαμψης θα προχωρήσει σε εκδόσεις ομολόγων που φτάνουν τα 800 δισ. ευρώ.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 09:37 - 15 Απρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.