ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fitch Ratings: Αμετάβλητη η αξιολόγηση της Ελλάδας- Παραμένει το «BB» Κύριο

00:10 - 08 Οκτ 2022 | Οικονομία
Fitch Ratings: Αμετάβλητη η αξιολόγηση της Ελλάδας- Παραμένει το «BB»
Ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings διατήρησε αμετάβλητο το ελληνικό αξιόχρεο στη βαθμίδα «ΒΒ», δύο σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική, με θετικές προοπτικές (outlook), επανεπιβεβαιώνοντας την αξιολόγηση που έκανε στις 8 Ιουλίου.

Είναι η τρίτη αξιολόγηση που κάνει φέτος για την Ελλάδα η Fitch, η οποία αναθεώρησε στις 14 Ιανουαρίου τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας από σταθερές σε θετικές. Στις 8 Ιουλίου επιβεβαίωσε την βαθμολογία BB με θετικό outlook που είχε δώσει στις αρχές της χρονιάς.

Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Σεπτεμβρίου οι οίκοι αξιολόγησης Moody’s και DBRS άφησαν επίσης αμετάβλητο το ελληνικό αξιόχρεο.

Όπως αναφέρει η Fitch, η Ελλάδα έχει κατά κεφαλήν εισόδημα που ξεπερνά κατά πολύ την κλίμακα ΒΒ και ΒΒΒ. Οι θετικές προοπτικές αντανακλούν την αναμενόμενη μείωση του χρέους του δημόσιου τομέα, στο πλαίσιο του χαμηλού μέσου κόστους δανεισμού και ενός βαθμού αναμενόμενης ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας, παρά την επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών για την ευρωζώνη τους τελευταίους μήνες.

Αναφορικά με τη διακυβέρνηση και τους δείκτες ανθρώπινης ανάπτυξης, οι βαθμολογίες είναι από τους υψηλότερους σε αυτή την κλίμακα. Αυτά τα πλεονεκτήματα, όμως, έρχονται αντιμέτωπα με τα πολύ υψηλά, αν και μειούμενα, επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) και με πολύ μεγάλα αποθέματα δημόσιου και εξωτερικού χρέους.

Τα σενάρια βαθμολόγησης

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, παράγοντες που θα μπορούσαν, μεμονωμένα ή συλλογικά, να οδηγήσουν σε υποβάθμιση της αξιολόγησης είναι οι εξής:

Δημόσια οικονομικά: Αποτυχία μείωσης του δημόσιου χρέους/ΑΕΠ βραχυπρόθεσμα, λόγω υψηλότερων από το αναμενόμενο ελλειμμάτων ή αδύναμων οικονομικών επιδόσεων.

Μακροοικονομικά: Νέοι δυσμενείς «κραδασμοί» στην ελληνική οικονομία που επηρεάζουν την οικονομική ανάκαμψη ή το μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό δυναμικό της Ελλάδας.

Διαρθρωτικά Χαρακτηριστικά: Οι δυσμενείς εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα αυξάνουν τους κινδύνους για τα δημόσια οικονομικά και την πραγματική οικονομία, μέσω της αποκρυστάλλωσης ενδεχόμενων υποχρεώσεων στον ισολογισμό του κράτους ή/και της αδυναμίας ανάληψης νέων δανείων για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης.

Από την άλλη πλευρά, παράγοντες που θα μπορούσαν, μεμονωμένα ή συλλογικά, να οδηγήσουν σε αναβάθμιση της αξιολόγησης είναι:

Δημόσια Οικονομικά: Εμπιστοσύνη στην σταθερή καθοδική πορεία για τον λόγο δημόσιου χρέους/ΑΕΠ που προκύπτει από τα πρωτογενή πλεονάσματα και την ισχυρή αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ.

Διαρθρωτικά: Συνεχής πρόοδος στη βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων από τις συστημικές τράπεζες, συνέπεια με την επιτυχή ολοκλήρωση των συναλλαγών τιτλοποίησης και χαμηλότερες χρεώσεις απομείωσης, που ενδεχομένως να οδηγήσει σε βελτιωμένη παροχή πιστώσεων στον ιδιωτικό τομέα.

Μακροοικονομικά/Διαρθρωτικά: Στοιχεία ανθεκτικότητας της οικονομίας σε δυσμενείς κρίσεις, για παράδειγμα η περιφερειακή ενεργειακή κρίση ή βελτίωση του μεσοπρόθεσμου αναπτυξιακού δυναμικού και των επιδόσεων.

Τελευταία τροποποίηση στις 00:36 - 08 Οκτ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.