ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πώς θα καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες το 2023-Πρεμιέρα με 10ετές

22:31 - 25 Δεκ 2022 | Οικονομία
Πώς θα καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες το 2023-Πρεμιέρα με 10ετές
Με 10ετές ομόλογο τον Ιανουάριο εκτιμά η JP Morgan ότι θα ξεκινήσει τις εξόδους της στις αγορές για το 2023 η Ελλάδα.

Το πρώτο δίμηνο του έτους αναμένεται να αξιοποιήσουν πολλές χώρες για χρηματοδότηση και η Ελλάδα αναμένεται να βρεθεί ανάμεσα σε αυτές.

Η Ελλάδα μαζί με τις Αυστρία, Βέλγιο, Ισπανία και Φινλανδία θα εκδώσει 10ετή τίτλο, ενώ η Ιρλανδία θα βγει στις αγορές στις αρχές του έτους με 15ετές ή 30ετές ομόλογο, η Ιταλία με 20ετή ή 30ετή τίτλο και η Πορτογαλία με 5ετή ή 15ετή τίτλο. 

Η Γερμανία αναμένεται να χτυπήσει την πόρτα των αγορών με 10ετές ομόλογο επίσης, καθώς και ίσως και με ένα νέο πράσινο ομόλογο.

Η JP Morgan αναμένει ότι η προσφορά ομολόγων στην Ευρωζώνη θα ξεπεράσει τα 100 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, από τα οποία τα 70 δισ. ευρώ θα αφορούν δημοπρασίες και τα υπόλοιπα κοινοπρακτικές εκδόσεις. Άλλωστε το πρώτο τρίμηνο συνηθίζεται να είναι «βαρύ» από άποψη εκδόσεων χρέους και η ίδια δυναμική αναμένεται να ισχύσει και το 2023.

Η προσφορά ομολόγων έναντι της στήριξης της ΕΚΤ θα επιδεινωθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια του νέου έτους, όπως εκτιμά η JP Morgan, καθώς η κεντρική τράπεζα συνεχίζει τις αυξήσεις επιτοκίων ενώ ξεκινά και το QT τον Μάρτιο.

Για την Ελλάδα, αναμένει ότι οι εκδόσεις θα κινηθούν στο ανώτερο εύρος του στόχου του ΟΔΔΗΧ, δηλαδή στα 8 δισ. ευρώ, ενώ οι λήξεις ελληνικών ομολόγων διαμορφώνονται στα 4 δισ. ευρώ το 2023 και η στήριξη της ΕΚΤ μέσω των επανεπενδύσεων του PEPP θα διαμορφωθεί στο 1 δισ. ευρώ μόλις.

Το... πλάνο του ΟΔΔΗΧ

Σύμφωνα με την επίσημη τοποθέτηση από τον ΟΔΔΗΧ, η Ελλάδα σκοπεύει να εκδώσει χρέος ύψους 7 δισ. ευρώ το 2023, ενώ προσβλέπει σε έσοδα 4,2 δισ. ευρώ από διάφορες πηγές (Ταμείο Ανάκαμψης, κ.λπ.), 2 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις και ανάλωση 2,2 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι» ρευστότητας.

Το Δημόσιο θα καταβάλει το 2023 7,2 δισ. ευρώ για χρεολύσια, 4,7 δισ. ευρώ για τόκους, ενώ θα περιορίσει κατά 800 εκατ. ευρώ το στοκ των εντόκων γραμματίων. Οι λοιπές ανάγκες προσδιορίζονται σε 4,5 δισ. ευρώ. Προβλέπει δε πρωτογενές πλεόνασμα 1,7 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει να μειώσει το στοκ των εντόκων γραμματίων. Σήμερα βρίσκεται στα 11,8 δισ. ευρώ και ο στόχος είναι να μειωθούν κατά 800 εκατ. ευρώ, καθώς θα διανύουμε το 2023.

Τέλος, αναλόγως των συνθηκών των αγορών, κατά το νέο έτος θα επιχειρηθεί και έκδοση ελληνικών κρατικών χρεογράφων «πράσινων» ομολόγων, τα έσοδα των οποίων θα κατευθυνθούν αποκλειστικά στην «πράσινη» και «βιώσιμη» ανάπτυξη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.