ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η S&P αναβάθμισε σε θετικό το outlook της Ελλάδας Κύριο

23:39 - 21 Απρ 2023 | Οικονομία
Η S&P αναβάθμισε σε θετικό το outlook της Ελλάδας
Μισό «βήμα» πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα βρίσκεται πλέον η ελληνική οικονομία.

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, Standard and Poor’s, προχώρησε σε αναβάθμιση των προοπτικών (outlook) για το ελληνικό αξιόχρεο σε θετικές από σταθερές, διατηρώντας την αξιολόγηση ΒΒ+.

Σημειώνεται ότι οι θετικές προοπτικές σημαίνουν ότι επίκειται αναβάθμιση (εν προκειμένω στο ΒΒΒ, επίπεδα επενδυτικής αξιολόγησης) εντός των επόμενων 12 μηνών, μια κίνηση που θα απαιτήσει ωστόσο νέο γύρο αξιολόγησης της οικονομίας.

«Το θετικό outlook αντανακλά την άποψή μας ότι η Ελλάδα θα βασιστεί στο πρόσφατο ισχυρό ιστορικό της όσον αφορά την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Επιπλέον, η κυβέρνηση έκλεισε το δημοσιονομικό έλλειμμα πιο γρήγορα από ό,τι περίμενε, μέσω βελτιώσεων που θεωρούμε γενικά βιώσιμες», επισημαίνει ο οίκος.

Όπως αναφέρει η S&P, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η οικονομική ανθεκτικότητα της Ελλάδας, μαζί με την υποστήριξη της ΕΕ, έχουν βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα της Ελλάδας.

Μετά την ταχύτερη δημοσιονομική εξυγίανση εντός της ΕΕ το 2022, το πρωτογενές ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης της Ελλάδας επέστρεψε σε πλεόνασμα και αναμένουμε περαιτέρω δημοσιονομικές βελτιώσεις τα επόμενα χρόνια, αναφέρει ο οίκος.

Οι επενδύσεις αυξήθηκαν στο 21% του ΑΕΠ στο τέλος του 2022, σημειώνοντας άνοδο κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες (ppts) τα τελευταία τρία χρόνια. Αναμένουμε ότι αυτή η αναπτυξιακή τάση θα συνεχιστεί στηριγμένη στα 30,5 δισεκατομμύρια ευρώ των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ (RRF) που διατίθενται στην Ελλάδα, προσθέτει.

«Ως εκ τούτου, αναθεωρήσαμε την προοπτική μας για την Ελλάδα σε θετική από σταθερή και επιβεβαιώσαμε τις αξιολογήσεις στο ‘BB+/B’», αναφέρει ο οίκος.

Οι επόμενες αξιολογήσεις

Τη σκυτάλη των αξιολογήσεων παίρνει ο οίκος αξιολόγησης Fitch στις 9 Ιουνίου. 

Μέχρι το τέλος του 2023 που η Ελλάδα θεωρεί σίγουρη πως η επενδυτική βαθμίδα θα είναι γεγονός, οι κρίσιμες ημερομηνίες είναι οι εξής:

-Στις 8 Σεπτεμβρίου ο καναδικός οίκος DBRS θα ανακοινώσει αν η χώρα μας θα ανέβει το σκαλοπάτι που την χωρίζει από την επενδυτική βαθμίδα, στη δική του κλίμακα αξιολόγησης. 

-Η επόμενη αξιολόγηση είναι προγραμματισμένη για τις 15 Σεπτεμβρίου από τη Moody’s, ο οποίος είναι όμως, ο μόνος από τους τέσσερις «μεγάλους» ξένους οίκους, ο οποίος κρατά τη χώρα τρία «σκαλιά» μακριά από την επενδυτική βαθμίδα.

-Επόμενο «ραντεβού» της χώρας μας με την επενδυτική βαθμίδα για το 2023, δίνει και πάλι η S&P στις 20 Οκτωβρίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:57 - 21 Απρ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.