• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Σφοδρή κριτική Τσίπρα για τη διαχείριση του lockdown σε πολιτισμό-τουρισμό

21:57 - 30 Απρ 2020 | Πολιτική
Έντονη κριτική άσκησε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας στο πώς η κυβέρνηση διαχειρίζεται την κρίση σε τομείς, όπως ο πολιτισμός και ο τουρισμός.

Πιο συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το ζήτημα του τουρισμού αλλά και του πολιτισμού κάνοντας λόγο για μεγάλο έλλειμμα δράσης της κυβέρνησης στους κλάδους αυτούς. Μάλιστα σε σχέση με τον τουρισμό έκανε λόγο ενδεικτικά για μέτρα κοινωνικού τουρισμού ως ένα ελάχιστο ανάχωμα στήριξης του κλάδου ενώ για τους καλλιτέχνες ήταν δριμύς.

Ο κόσμος του πολιτισμού παραμένει στο περιθώριο και στην αόρατη ζώνη για την κυβέρνηση της ΝΔ, κλείνοντας τα μάτια στην ανάγκη ένταξής τους σε προστατευτικό πλαίσιο.

"Φαίνεται πως η σχέση του κ. Μητσοτάκη με τον κόσμο του Πολιτισμού αρχίζει και τελειώνει στην επικοινωνιακή εκμετάλλευσή τους" δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την δευτερολογία του από το βήμα της Βουλής.

Με την εξαγγελία Μητσοτάκη στο διάγγελμα του ότι δεν θα πραγματοποιηθούν φεστιβάλ και συναυλίες φέτος το καλοκαίρι, που σημαίνει ότι αναστέλλονται στο σύνολό τους οι πολιτιστικές δραστηριότητες στη χώρα για άγνωστο χρονικό διάστημα, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων σε όλο τον καλλιτεχνικό χώρο. Καλλιτέχνες, δημιουργοί, εργαζόμενοι και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του θεάματος - ακροάματος με δηλώσεις και ανακοινώσεις εκπέμπουν ακόμη μία φορά SOS θέτοντας επί τάπητος ότι πρόκειται για ένα απάνθρωπο μέτρο τη στιγμή που δεν συνοδεύεται από καμία σκέψη για την προστασία αυτών των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Πλαίσιο για τη στήριξη του τουρισμού, των μεταφορών και ειδικά των αερομεταφορών προανήγγειλε κλείνοντας την συζήτηση στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τριτολογία του. Αναφέρθηκε σε τρεις κλάδους τους οποίους η κυβέρνηση θα στηρίξει μετά από εξέταση των δεδομένων. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στον αγροτικό τομέα, στον τουρισμό, και στον πολιτισμό κάτι που επανέλαβε λίγο αργότερα και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Πάντως ο Πρωθυπουργός για τον τουρισμό ανέφερε ότι πρώτη η Ελλάδα ανέδειξε στην Ευρώπη την ανάγκη να υπάρξει συντονισμένη αντίδραση στον τομέα μεταφορών, και τόνισε ότι μετά από ελληνική πίεση προς την Ευρώπη, ανασκευάστηκαν δηλώσεις Ευρωπαίων που ζητούσαν να μη ταξιδεύουν στο Νότο οι πολίτες των χωρών του Βορρά. Είπε επίσης ότι το πρώτιστο μέλημα είναι η ασφάλεια των πολιτών και στο θέμα του τουρισμού, και εκτίμησε ότι η κυβέρνηση έχει απόθεμα εμπιστοσύνης από τον χειρισμό τής υγειονομικής κρίσης, κάτι που μας βοηθά για την επόμενη μέρα την τουριστική προώθηση της Ελλάδος.

Τέλος αναφέρθηκε στον κλάδο του πολιτισμού λέγοντας ότι αναδείχθηκε, και σωστά, από όλους το θέμα αυτό, προσθέτοντας ότι «θα χρειαστεί να κάνουμε ειδική άσκηση για το πώς μπορεί να στηριχθεί ο κλάδος του πολιτισμού βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

Όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης έχει ζητήσει από ειδικούς επιστήμονες προτάσεις για το πώς θα καταστεί εφικτό να γίνουν ανοιχτές εκδηλώσεις, συναυλίες και λοιπές δραστηριότητες, ώστε να μην παραλύσει ο κλάδος του πολιτισμού, ενώ έχει ζητήσει από την υπουργό Πολιτισμού και τον υπουργό Εργασίας προτάσεις για το πώς μπορεί να γίνει κατανομή κονδυλίων του ΕΣΠΑ στοχευμένα σε ανθρώπους που εργάζονται στον κλάδο του πολιτισμού.

Γιώργος Αλεξάκης

Διαβάστε επίσης:

Η απάντηση Μητσοτάκη στη Βουλή για τεστ, σχολεία και μάσκες

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman