ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το σχέδιο Μητσοτάκη- Πιερρακάκη για μη κρατικά Πανεπιστήμια στην Ελλάδα

12:44 - 18 Δεκ 2023 | Πολιτική
Το σχέδιο Μητσοτάκη- Πιερρακάκη για μη κρατικά Πανεπιστήμια στην Ελλάδα
O πρώτος προϋπολογισμός με την Ελλάδα να βρίσκεται στην επενδυτική βαθμίδα, έπειτα από 14 χρόνια, ψηφίστηκε την Κυριακή, με τον πρωθυπουργό να κάνει σημαντικές εξαγγελίες για την Υγεία και την Παιδεία.

«Η επενδυτική βαθμίδα για κάποιους μπορεί να μη λέει τίποτα. Αλλά στην ουσία τα λέει όλα διότι στην εσωτερική ζωή σφραγίζει το τέλος της ξένης εποπτείας και στο εξωτερικό στέλνει το μήνυμα ότι πέρασε οριστικά η εποχή της εθνικής αναξιοπιστίας», τόνισε ο Πρωθυπουργός και δεσμεύθηκε «να μην ξαναβρεθεί ποτέ η χώρα σε αντίστοιχη οικονομική περιπέτεια με αυτή που βίωσε τα τελευταία δέκα χρόνια. Να μην τεθεί ποτέ ξανά στο διεθνές περιθώριο, μακριά από την Ευρώπη. Με σύνεση και ρεαλισμό κάθε μέρα να είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Με μία ενωμένη κοινωνία που θα συγκλίνει με την Ευρώπη σε όλα τα πεδία και ένα ισχυρό κράτος που θα εκσυγχρονίζεται διαρκώς και θα κερδίζει τα στοιχήματα των καιρών».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε στη συνέχεια ότι «σειρά έχει τώρα η αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών, με ρίζες δεκαετιών μέσα από ένα τολμηρό κύμα μεταρρυθμίσεων και δίπλα ένα σαφές χρονοδιάγραμμα ορατών έργων, με αποτελέσματα που θα πείθουν ότι αυτοί οι στόχοι ναι, μπορούν να γίνουν πραγματικότητα».

Στο πλαίσιο αυτό, γνωστοποίησε πως εισάγεται στην Ελλάδα η λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. 

Όπως είπε, το σχετικό νομοσχέδιο θα έχει γίνει νόμος του κράτους εντός του πρώτου μήνα του 2024, καθιστώντας την Ελλάδα «περιφερειακό πόλο ανάπτυξη και εκπαίδευσης». 

«Ελεύθερο Πανεπιστήμιο»

Το νομοσχέδιο θα έχει τίτλο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» και θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο την Τετάρτη (20/12). Ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, επιδιώκει να δώσει το καθαρό στίγµα µιας µεγάλης µεταρρύθµισης, που υλοποιεί µια βασική κυβερνητική προτεραιότητα και θα διαµορφώσει µια νέα πραγµατικότητα στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση της χώρας µας µε τις συνεργασίες του δηµόσιου πανεπιστηµίου µε κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήµια άλλων χωρών.

Η ίδρυση µη κρατικών ΑΕΙ, µε βάση διακρατικές συµφωνίες, µε την αξιοποίηση του Αρθρου 28 του Συντάγµατος, όπως έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός ήδη από την ανάγνωση των προγραµµατικών δηλώσεων της κυβέρνησης, αναµένεται να φέρει στην Ελλάδα κορυφαία ξένα ιδρύµατα που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα µας, η οποία στόχος είναι να µετατραπεί σε διεθνή εκπαιδευτικό κόµβο.

Τα µη κρατικά πανεπιστήµια σε πρώτη φάση θα είναι παραρτήµατα ξένων πανεπιστηµίων, παρακάμπτοντας το άρθρο 16 του Συντάγματος. Το πτυχίο του ιδιωτικού πανεπιστηµίου θα αναγνωρίζεται ως τίτλος σπουδών και για διορισµό στο ∆ηµόσιο, εφόσον το πανεπιστήµιο πληροί τα κριτήρια.

Προϋπόθεση αδειοδότησης θα είναι η επάρκεια των υποδοµών τόσο για τη βασική λειτουργία (αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, βιβλιοθήκη) όσο και για τη φοιτητική µέριµνα (σίτιση, στέγαση, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.λπ.), ενώ θα εξετάζεται η αναπτυξιακή στρατηγική του µη κρατικού πανεπιστηµίου και θα αξιολογούνται η βιωσιµότητα και η προοπτική του. Η ίδρυση και η λειτουργία παραρτηµάτων στη χώρα θα γίνονται από ξένα πανεπιστήµια, ως συνεργαζόµενα µε ελληνικούς ιδιωτικούς ή κρατικούς φορείς, ενώ θα αποκλείονται αυτοτελείς εγχώριες πρωτοβουλίες ίδρυσης µη κρατικών πανεπιστηµίων, χωρίς τη συνεργασία ξένου ΑΕΙ, µε διακρατική συµφωνία.

Η εισαγωγή των φοιτητών στα µη κρατικά ιδρύµατα θα γίνεται µε κριτήρια που θα θέτει το ίδιο το πανεπιστήµιο. Ουσιαστικά, τα κριτήρια εισαγωγής στο ελληνικό παράρτηµα θα καθορίζονται από το µητρικό ίδρυµα. Επίσης, τα µη κρατικά πανεπιστήµια θα έχουν την ευχέρεια να καθορίζουν δίδακτρα, αλλά θα υπάρχει πρόβλεψη στον νόµο τόσο για προγράµµατα υποτροφιών όσο και για την εφαρµογή κοινωνικών κριτηρίων. Το νοµοσχέδιο θα έχει και έναν πυλώνα που θα αφορά στην αντιµετώπιση της γραφειοκρατίας των δηµόσιων πανεπιστηµίων και στην ενθάρρυνση της εξωστρέφειάς τους, ενώ οι ρυθµίσεις για την ενδυνάµωσή του θα είναι διαρκείς και στοχευµένες, ώστε τα ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύµατα να είναι ενισχυµένα στη νέα εποχή.

Υγεία

Για την Υγεία, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ακόμη πως «από 1η Ιανουαρίου αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση όλων των εφημεριών στο ΕΣΥ».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η κατά 20% αύξηση της αποζημίωσης των εφημεριών όλων των γιατρών του ΕΣΥ ισοδυναμεί με αύξηση κατά μέσο όρο 1.500 ευρώ ετησίως στις καθαρές αποδοχές τους ή πάνω από 2.000 ευρώ στις μεικτές. Μάλιστα επισημαίνεται ότι η εν λόγω αύξηση προστίθεται στην αύξηση 10%, που έλαβαν το 2022, καθώς και στην αύξηση, που θα λάβουν από τον Ιανουάριο λόγω της αναμόρφωσης του μισθολογίου του δημοσίου τομέα.

Σύμφωνα με συγκεκριμένα παραδείγματα που παραθέτουν, ένας επιμελητής Β' με 5 χρόνια υπηρεσίας, θα έχει λαμβάνειν καθαρό μισθό αυξημένο σωρευτικά κατά 450 ευρώ τον μήνα ή 5.400 ετησίως συγκριτικά με το 2019, αύξηση δηλαδή της τάξεως του 23%.

Στοίχημα η καθημερινότητα

Πέραν της αύξησης για τις εφημερίες, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στην αναβάθμιση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών και των νοσοκομειακών υποδομών με τις δαπάνες για την υγεία να αυξάνονται στα έξι δισ. ευρώ από τα 4 δισ. που ανέρχονταν το 2019.

Όσον αφορά την Παιδεία οι δαπάνες για την από τα 5,5 δισ. αυξάνονται στα 6,5, με τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει ότι εντός του 2024 θα τεθεί σε λειτουργία μία καινοτόμος που θα παρέχει δωρεάν ψηφιακό φροντιστήριο για όποιον μαθητή το επιθυμεί και προετοιμάζεται για πανελλήνιες εξετάσεις.

Όσο για την οικονομία και την ακρίβεια, για την οποία δέχθηκε τα πυρά της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός είπε πως η κυβέρνηση απαντά με αυξήσεις μισθών και μείωση της ανεργίας. «Σημαντικό είναι οι διεθνείς επιτυχίες να μεταφράζονται σε νέες θέσεις εργασίας και αύξηση των εισοδημάτων. Θέλω να επαναλάβω ότι ο κεντρικός πυρήνας του σχεδίου μας, με ορίζοντα τετραετίας, είναι η σταθερή και διατηρήσιμη αύξηση των μισθών και η προεκλογική δέσμευση την οποία είχα δώσει, κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ και μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ, ισχύει στο ακέραιο», τόνισε.

Τους… ένωσε η άμυνα

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε αντίθεση με τα περισσότερα έξοδα που εγκρίθηκαν με την κυβερνητική πλειοψηφία των 158, τις δαπάνες για το Υπουργείο Άμυνας υπερψήφισαν 249 βουλευτές έναντι 51 που τα καταψήφισαν.

Υπέρ ψήφισε και ο ΣΥΡΙΖΑ, δικαιολογώντας νωρίτερα την απόφασή του, καθώς και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και Σπαρτιάτες, ενώ κατά τάχθηκαν ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

#Poll - Εσείς είστε υπέρ ή κατά της κυβερνητικής εξαγγελίας για λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα;

Πείτε μας τη γνώμη σας ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τελευταία τροποποίηση στις 15:44 - 18 Δεκ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.