• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Ανασχηματισμός: Στο Μαξίμου ο Χατζηδάκης, στο Οικονομικών ο Πιερρακάκης-Οι «καραμπόλες»
08:02 - 14 Μαρ 2025

Ανασχηματισμός: Στο Μαξίμου ο Χατζηδάκης, στο Οικονομικών ο Πιερρακάκης-Οι «καραμπόλες»

Με κεντρικό πρόσωπο τον Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος μετακομίζει στο Μέγαρο Μαξίμου και αναβαθμίζεται σε αντιπρόεδρο και συντονιστή της κυβέρνησης θα ανακοινωθεί νωρίς το πρωί της Παρασκευής (14/3) ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας μετακομίζει ο Κυριάκος Πιερρακάκης, γεγονός που προκαλεί καραμπόλες. Ερωτηματικό παραμένει το ποιος θα καθίσει στην ηλεκτρική καρέκλα του υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο ανασχηματισμός δεν θα είναι σαρωτικός, καθώς οι αλλαγές σε επίπεδο υπουργών θα είναι περιορισμένες (όπως και ο πάγκος των στελεχών). Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, στοχεύει (με καίριες παρεμβάσεις) να σηματοδοτήσει ένα κυβερνητικό restart, μέσω του οποίου θα προσπαθήσει να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί μετά και τις τελευταίες εξελίξεις για την υπόθεση των Τεμπων και τις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, έχει αποφασίσει πως χρειάζεται τον Κωστή Χατζηδάκη στο Μέγαρο Μαξίμου και αυτή η αλλαγή αναγκαστικά δίνει σε ένα νέο πρόσωπο τα κλειδιά της οικονομίας. Ποιο θα είναι αυτό; Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος μετακομίζει από το υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, με τον Νίκο Παπαθανάση να παραμένει αναπληρωτής υπουργός υπεύθυνος για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Για τη θέση του κ. Πιερρακάκη στο υπουργείο Παιδείας φαβορί είναι η Σοφία Ζαχαράκη, την οποία θα διαδεχθεί στο υπουργείο Οικογένειας η Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Από την άλλη ο Θόδωρος Σκυλακάκης δύσκολα θα μείνει στο υπουργείο Ενέργειας (ακόμα κι αν δεν πάει στο ΥΠΕΘΟ), με τους Σταύρο Παπασταύρου και Μάκη Βορίδη να διεκδικούν το χαρτοφυλάκιο της ενέργειας.

Οι κ.κ. Παπασταύρου και Βορίδης "παίζουν" επίσης και για το υπουργείο Μετανάστευσης από το οποίο θεωρείται δεδομένο ότι θα φύγει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Γεραπετρίτης (ΥΠΕΞ), Δένδιας (Άμυνας), Άδωνις (Υγείας), Χρυσοχοϊδης (ΠΡΟΠΟ), Λιβανός (Εσωτερικών), Θεοδωρικάκος (Ανάπτυξης), Μενδώνη (Πολιτισμού) και Σκέρτσος (Επικρατείας) θεωρούνται αμετακίνητοι.

Μικρό ερωτηματικό υπάρχει για Κεφαλογιάννη (Τουρισμού) και Φλωρίδη (Δικαιοσύνης), ενώ ο Βασίλης Κικίλιας θα μετακινηθεί από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας στο Ναυτιλίας από το οποίο αποχωρεί ο Χρήστος Στυλιανίδης.

Μηταράκης, Σκρέκας και Πλεύρης βρίσκονται στον πάγκο και διεκδικούν μία θέση, αν και οι επιλογές είναι περιορισμένες, εκτός κι αν υπάρξουν εκπλήξεις.

Τέλος, μεγάλος γρίφος παραμένει το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών. Έχει μεν κλειδώσει ως αναπληρωτής, υπεύθυνος για το σιδηρόδρομο ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, αλλά το όνομα του υπουργού παραμένει άγνωστο.

Η αλήθεια είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εισπράξει πολλές αρνήσεις από κορυφαίους υπουργούς για το συγκεκριμένο πόστο και ουδείς γνωρίζει σε ποιο πρόσωπο τελκά θα καταλήξει ο πρωθυπουργός. Έχει ακουστεί δυνατά το όνομα του Θάνου Πλεύρη, αλλά δεν θεωρείται "κλειδωμένο" και ίσως τελικά να είναι η μεγάλη έκπληξη του ανασχηματισμού. Θα γνωρίζουμε σε λίγες ώρες.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος