ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η δημοσιονομική πίεση φέρνει clawback στα εμβόλια

10:56 - 10 Δεκ 2020 | ΥΓΕΙΑ
Η δημοσιονομική πίεση φέρνει clawback στα εμβόλια
Για αναίρεση εξαγγελίας της κυβέρνησης που αφορά την εξαίρεση των εμβολίων από τη διαδικασία υποχρεωτικών επιστροφών (Clawback) κάνουν λόγο στελέχη της αγοράς, μετά και την έκδοση ΦΕΚ με χτεσινή ημερομηνία και υπογραφές του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη.

Στο ΦΕΚ αναφέρεται ότι: «Το ύψος της δαπάνης των εμβολίων που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. καθορίζεται στα 100 εκ ευρώ για το χρονικό διάστημα από Σεπτέμβριο 2020 έως Δεκέμβριο 2020. Σε περίπτωση υπέρβασης άνω των 100 εκ ευρώ, το υπερβάλλον ποσό επιμερίζεται σε κάθε φαρμακευτική εταιρεία ή κάτοχο άδειας κυκλοφορίας με βάση το ποσοστό συμμετοχής κάθε φαρμακευτικής εταιρείας ή ΚΑΚ στη δαπάνη. Στη διαδικασία αυτή δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις της υπό στοιχεία Γ5α/οικ. 50389 (ΦΕΚ 2254/30-6-2017) περί ανάπτυξης (10% του ποσού). Το ποσό της συνολικής υπέρβασης θα βεβαιώνεται και θα καταβάλλεται από τη φαρμακευτική εταιρεία ή ΚΑΚ στο τέλος του χρόνου.»

Να σημειωθεί ότι στις 30/7 με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή εξαιρέθηκαν τα τα εμβόλια από τη μηνιαία φαρμακευτική δαπάνη ενώ μάλιστα υπήρχε εξαγγελία από τον Πρωθυπουργό και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για ολική εξαίρεση των εμβολίων από το clawback.

Συγκεκριμένα, με το άρθρο 10 της τροπολογίας, που ψηφίστηκε προβλέπεται:

«η εξαίρεση των εμβολίων από την εφαρμογή του μέτρου του claw back, για λόγους πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας. Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι η δαπάνη των εμβολίων από 1/9/2020 δεν συνυπολογίζεται στη μηνιαία φαρμακευτική δαπάνη. Με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας, καθορίζονται το ύψος της δαπάνης των εμβολίων, η διαδικασία, οι προϋποθέσεις και κάθε άλλη τεχνική λεπτομέρεια για την εξαίρεση της εν λόγω δαπάνης από τη φαρμακευτική δαπάνη των φορέων κοινωνικής ασφάλισης».

Στόχος της εν λόγω ρύθμισης, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, ήταν η ενίσχυση της διαπραγματευτικής ικανότητας για περισσότερα και πιο φθηνά εμβόλια (σ.σ. εκπτώσεις) βάσει του όγκου της επέκτασης του εμβολιασμού εν μέσω και της πανδημίας του κορονοϊού.

Όπως φαίνεται η δημοσιονομική εικόνα φέρνει και πάλι στο τραπέζι το θέμα της καταβολής clawback από τη βιομηχανία και για τα εμβόλια, την ώρα που ως φαίνεται το ποσό που έχει μαζευτεί από τη διαδικασία των υποχρεωτικών επιστροφών αγγίζει τα όρια της δημοσιονομικής βόμβας.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς φέτος είναι 400 εκ παραπάνω το clawback που πλέον συνιστά δημοσιονομικό πρόβλημα αν σκεφτεί κανείς ότι είναι 600 εκατ, το ποσό από το clawback που δεν πληρώνεται. Με βάση, μάλιστα, την τελευταία έκθεση της Επιτροπής είναι τα δεύτερο πιο μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα.

Αναλυτικά το ΦΕΚ στο συνημμένο αρχείο

Συνημμένα αρχεία:
Τελευταία τροποποίηση στις 14:56 - 14 Δεκ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.