ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεταβιβάσεις Ακινήτων: Μικρή παράταση για συμβόλαια με αντικειμενικές τιμές 2021

11:31 - 08 Δεκ 2021 | Ακίνητα
Μεταβιβάσεις Ακινήτων: Μικρή παράταση για συμβόλαια με αντικειμενικές τιμές 2021
Να δώσει περιθώριο στην αγορά να ολοκληρώσει μια σειρά από εκκρεμότητες με χιλιάδες μεταβιβάσεις ακινήτων που εκκρεμούν έχει στόχο νομοθετική παρέμβαση του Υπουργείου Οικονομικών. Έτσι με βάση πληροφορίες με βάση νέα ρύθμιση θα μπορεί να χορηγείται παράταση έως τις 15 Ιανουαρίου του 2022 για την υπογραφή των συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με την προϋπόθεση να έχει υποβληθεί η σχετική δήλωση για γονικές παροχές ή αγοραπωλησίες μέχρι τέλος του έτους θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω της εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών όπου οι τιμές αυξάνονται έως 250% από την 1η Ιανουαρίου του 2022 καταγράφεται μεγάλο ενδιαφέρον για μεταβιβάσεις. Γιαυτό η  αγορά πιέζει για μια μικρή παράταση στο χρόνο ισχύος των νέων αντικειμενικών αξιών  προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ενδιαφερόμενοι λόγω των προβλημάτων στις μεταβιβάσεις για γονικές παροχές και δωρεές, αφού παρά τις προσπάθειες, ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Μεταβίβασης Ακινήτων δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί, η γραφειοκρατία παραμένει ως βασικός "πονοκέφαλος" και απαιτείται πολύμηνη ταλαιπωρία των ενδιαφερομένων, ακόμη και για το πιο απλό συμβόλαιο.

Ήδη, στα συμβολαιογραφικά γραφεία επικρατεί μεγάλος συνωστισμός ι καθώς οι ενδιαφερόμενοι τρέχουν για να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να ολοκληρώσουν τη σύνταξη των συμβολαίων μεταβίβασης. Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στην  πλατφόρμα της ΑΑΔΕ με την υποβολή σε καθημερινή βάση πάνω από 1.000 δηλώσεων φόρου.

Σημειώνεται ότι εάν δε δοθεί παράταση όσοι δεν κλείσουν τις υποθέσεις τους έως το τέλος του μήνα θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλες αυξήσεις στη φορολογία  και στα τέλη ακόμα και για αγορά πρώτης κατοικίας λόγω των νέων αντικειμενικών τιμών.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 13:54 - 08 Δεκ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.