ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Dimand: Τοπόσημα αναγέννησης σε Αθήνα και Πειραιά με οικολογικό πρόσημο Κύριο

08:00 - 20 Ιουλ 2022 | Ακίνητα
Dimand: Τοπόσημα αναγέννησης σε Αθήνα και Πειραιά με οικολογικό πρόσημο
Εμβληματικά κτήρια της Αθήνας και του Πειραιά ανακατασκευάζονται και αναμένεται να δώσουν νέα πνοή στις πόλεις. Χώροι όμορφοι, χρηστικοί για τους κατοίκους και με σεβασμό στο περιβάλλον.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Reporter Magazine Τεύχος Ιουλίου 2022

Η εταιρεία DIMAND Real Estate Development έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα σημαντικότερα projects, καθώς διαχειρίζεται έργα σε κεντρικά σημεία αυτών των περιοχών, που αναβαθμίζουν την καθημερινότητα και συμβάλλουν στην οικονομική επαναδραστηριοποίηση της τοπικής αγοράς.

Η στρατηγική επιλογή της επανάχρησης κτηρίων εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της εταιρείας, καθώς επιτυγχάνεται σημαντικά μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα λόγω της αποφυγής χρήσης υλικών (σίδηρος, σκυρόδεμα) των οποίων η παραγωγή έχει υψηλή επιβάρυνση σε ρύπους (embodied carbon footprint).

Το ιστορικό ΜΙΝΙΟΝ

Στο πλαίσιο αυτό η DIMAND είναι έτοιμη να δώσει ξανά ζωή στο ακίνητο που στέγαζε επί δεκαετίες το ιστορικό πολυκατάστημα ΜΙΝΙΟΝ -συνδεδεμένο με ευχάριστες αναμνήσεις για τους περισσότερους Αθηναίους- στην περιοχή της πλατείας Ομονοίας.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε βάθος τριετίας και το κτήριο θα έχει μικτή χρήση περιλαμβάνοντας γραφεία, καταστήματα και χώρους φιλοξενίας. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν μετά την ολοκλήρωση των σχετικών μελετών.

minion

Moxy Athens City

Η εταιρεία πιστεύει και έμπρακτα στηρίζει και επενδύει στην ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της Αθήνας μέσα από την αναβάθμισή του. Υπενθυμίζεται ότι έχει ολοκληρωθεί η μετατροπή του Σαρόγλειου Μεγάρου στην οδό Σταδίου 65, στο πρώτο ξενοδοχείο Moxy της Αθήνας (μέλος της αλυσίδας Marriott) και πρώτο LEED GOLD ξεχοδοχείο της Ελλάδας, σε συνεργασία με την Prodea Investments. Η ταυτόχρονη ανάπτυξη ενός εμβληματικού κτηρίου στην απέναντι πλευρά της πλατείας Ομονοίας εκτιμάται ότι θα δώσει ισχυρή ώθηση για την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής.

Ο Πύργος του Πειραιά

H δημοτική αρχή Πειραιά προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό για την αξιοποίηση του Πύργου του Πειραιά και βάσει του σχεδιασμού η διαχείριση και η εκμετάλλευσή του παραχωρήθηκε για 99 χρόνια στην κοινοπραξία DIMAND- EBRD- PRODEA INVESTMENTS.

Το δεύτερο ψηλότερο κτήριο και ο πρώτος «πράσινος» ουρανοξύστης της χώρας, με 22 ορόφους και συνολικό ύψος 88 μέτρα, ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1972, όμως, δεν λειτούργησε ποτέ εκτός από την περιστασιακή ενοικίαση των πρώτων 2 ορόφων.

Η εταιρεία DIMAND, ως Developer, ξεκίνησε την ανακατασκευή του για να φιλοξενήσει πολυτελείς χώρους γραφείων και εμπορίου.

Κύριος στόχος της ριζικής ανακατασκευής του αποτελεί και η πιστοποίηση αειφόρου ανάπτυξης βάσει του προγράμματος Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) στην ανώτατη βαθμίδα Platinum.

Ταυτόχρονα, θα πιστοποιηθεί και μέσω της πλέον αναγνωρισμένης διεθνούς πιστοποίησης WELL, η οποία εξασφαλίζει ότι το έργο θα σχεδιαστεί, θα κατασκευαστεί και θα λειτουργεί μελλοντικώς με τα βέλτιστα δυνατά κριτήρια για υψηλό επίπεδο υγείας και ευεξίας για τους χρήστες του.

Ακολουθούνται όλες οι πρακτικές που απαιτούνται για την ενεργειακή πιστοποίηση του κτηρίου και θα το καταστήσουν βιοκλιματικό.

Η ανακατασκευή του αναμένεται να ολοκληρωθεί το τρίτο τρίμηνο του 2023 και οι χρήσεις του θα είναι:

✳ Στο 2ο υπόγειο: οι κύριες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις

✳ Στο 1ο υπόγειο: θέσεις στάθμευσης

✳ Στο ισόγειο: τα καταστήματα, η κύρια είσοδος του Πύργου, η είσοδος προς τον 3ο όροφο και ο χώρος τροφοδοσίας

✳ Στον 1ο και στον 2ο όροφο: καταστήματα συνολικής επιφάνειας περίπου 6.600 τμ

✳ Στον 3ο όροφο: κατάστημα εστίασης με υπαίθριο και στεγασμένο χώρο

✳ Από τον 4ο ως τον 22ο όροφο: γραφειακοί χώροι, με πανοραμική θέα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας αλλά και ολόκληρο το Λεκανοπέδιο.

Ενδεικτικά κάποια από τα «πράσινα» χαρακτηριστικά του Πύργου: παροχή φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων για το 100% των θέσεων στάθμευσης, για πρώτη φορά στην Ελλάδα γίνεται πλήρης επαναχρησιμοποίηση του γυαλιού από την υφιστάμενη πρόσοψη του Πύργου, anti covid τεχνολογία καθαρισμού αέρα, σύστημα αυτόματης ενημέρωσης χρήστη για άνοιγμα παραθύρου όταν ο εξωτερικός αέρας είναι πιο «καθαρός», πολυπαραμετρική όψη για ενεργειακή εξοικονόμηση, άπλετη διάχυση φυσικού φωτός και βέλτιστη θέα, 1.000 τμ τοπικών φυτών, τα οποία θα αρδεύονται εξ ολοκλήρου από βρόχινο νερό, αυστηρά ενεργειακά πρότυπα.

bggdrfsefrgt

Kaizen Campus

H DIMAND έχει επίσης αναλάβει τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ενός κτηρίου στο Μαρούσι, σε μια έκταση σχεδόν 10.000 τμ, που θα φιλοξενήσει την έδρα της εταιρείας Kaizen Gaming.

H αρχιτεκτονική μελέτη προβλέπει την κατασκευή ενός καινούριου, υπερσύγχρονου κτηρίου γραφείων 3 ορόφων με 3 πτέρυγες, συνολικού εμβαδού 14.310 τμ, ενώ θα διαθέτει και υπόγειο για θέσεις πάρκινγκ και άλλους κύριους και βοηθητικούς χώρους.

Το σχήμα, η ανάπτυξη της επικοινωνίας εξωτερικών και εσωτερικών χώρων, τα βιοκλιματικά χαρακτηριστικά, η επιλογή των υλικών και η τελική του εικόνα του προσδίδουν τον χαρακτήρα σημείου αναφοράς.

Ο σχεδιασμός του είχε ως προτεραιότητα και την ενσωμάτωση των βασικών βιοκλιματικών αρχών και πρόκειται να πιστοποιηθεί σύμφωνα με το διεθνές σύστημα αειφόρου ανάπτυξης LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) σε επίπεδο Gold.

Τα νέα γραφεία της Kaizen Gaming θα μπορούν να στεγάσουν ολοκληρωτικά την ομάδα της Τεχνολογίας, η οποία είναι και η μεγαλύτερη σε πληθυσμό.

Syggrou Office Complex

Τέλος, η DIMAND έχει κατασκευάσει το νέο συγκρότημα γραφείων επί της Λεωφ. Συγγρού, έναν χώρο εργασίας υψηλής ποιότητας με κορυφαία διαπιστευτήρια βιωσιμότητας.

Πρόκειται για ένα κτήριο γραφείων συνολικού εμβαδού 31.220 τ.μ. Η χωροθέτηση των κτηρίων στο οικόπεδο σχήματος «Γ» και η κατανομή του συντελεστή δόμησης είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία δύο επιμήκων όγκων, τοποθετημένων κάθετα μεταξύ τους, επιτρέποντας τη δημιουργία ενός μεγάλου, ενιαίου χώρου πρασίνου στο εσωτερικό του οικοπέδου.

Στο επίπεδο του δρόμου το συγκρότημα υποδέχεται τους περαστικούς με μία παρόδια στοά και με τη φυτεμένη αυλή, που αποτελεί χώρο στάσης για εργαζομένους και περαστικούς.

Ζητούμενο του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού ήταν η δημιουργία ενός συστήματος όψεων με τοπικά υλικά, που να συσχετίζεται με το εξωτερικό περιβάλλον, επιτρέποντας τη βέλτιστη αξιοποίηση του φυσικού φωτός και της θέας, και ικανοποιώντας τις ενεργειακές απαιτήσεις του κτηρίου.

Οι χώροι πρασίνου στο ισόγειο μεταξύ των δύο κτηρίων συμβάλλουν στη μείωση των ψυκτικών φορτίων. Από εδώ γίνεται συστηματικά η συλλογή των όμβριων υδάτων, τα οποία συγκεντρώνονται σε δεξαμενή στο υπόγειο για να επαναχρησιμοποιηθούν στο συγκρότημα.

Με βάση όλα τα παραπάνω και όπως διαβεβαιώνει ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλός της κύριος Δημήτρης Ανδριόπουλος ένα είναι βέβαιο: Η DIMAND θα συνεχίσει να δημιουργεί βιώσιμα κτήρια υψηλής αισθητικής που θα αποτελούν ζωντανά κύτταρα μιας σύγχρονης κοινωνίας, αναβαθμίζοντας με τις παρεμβάσεις της και το ευρύτερο αστικό περιβάλλον.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.