• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
11:45 - 28 Ιαν 2011

H Εθνική πήρε τ' όπλο της - Νέα άνοδος στο Χ.Α. - Σε αρνητικό έδαφος οι ευρωαγορές

(upd) Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών ότι παρασκηνιακά συζητείται η επαναγορά χρέους από την Ελλάδα, ανεβάζει το Χ.Α. πάνω από 1% και οδηγεί τον γενικό δείκτη στις 1.590 μονάδες κι ενδεχομένως να βρεθεί πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι αναμένει κανείς στις 1.600 μονάδες, δηλαδή να προσεγγιστούν τα επίπεδα του περασμένου καλοκαιριού. Δεν είναι τυχαίο, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, ότι η κίνηση του δείκτη πάνω από τον Κινητό Μέσο Όρο 200 ημερών συνέπεσε με τις ενθαρρυντικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, ότι δηλαδή υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ για την επίλυση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαία η αντίδραση των τραπεζών. Το short covering στις τράπεζες, το κλείσιμο των ανοιχτών θέσεων δηλαδή, έπειτα από μία εβδομάδα καχεξίας για τον κλάδο, αλλάζει τα δεδομένα και ανεβάζει τις τιμές. Η μετοχή της Εθνικής ενισχύεται πάνω από 3,7%, στα 6,90 ευρώ και με όγκο 1,6 εκατ. τεμαχίων. Κέρδη 3,29% για το Τ.Τ., στα 3,14 ευρώ, Κατά 2,94% ενισχύεται η MIG, 1,69% η Alpha, στα 4,20 ευρώ, σχεδόν κατά 2% η Κύπρου, στα 3,12 ευρώ, ενώ υποτονικότερη είναι η αντίδραση σε Πειραιώς και Eurobank. Οι πιέσεις λόγω αύξησης κεφαλαίου συνεχίζονται στην Marfin Popular. Οι συναλλαγές ξεπερνούν τα 31 εκατ. ευρώ.

Αγορές
Αρνητικά πρόσημα καταγράφουν στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, “παίρνοντας πάσα” από την αδυναμία των ασιατικών αγορών. Οι επενδυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι στο μπαράζ ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων, αναζητώντας ενδείξεις για την πορεία της ανάκαμψης.

Υπό πίεση βρίσκεται ο μεταλλουργικός κλάδος, αλλά ανοδικά κινούνται οι τράπεζες.

Την ίδια ώρα εντείνονται οι διαβουλεύσεις για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, ενώ απομένει μια μόλις εβδομάδα από την κρίσιμη σύνοδο Κορυφής της 4ης Φεβρουαρίου.

Πτώση 0,32% καταγράφει ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600. Στα 1,3719 δολάρια διαπραγματεύεται το ευρώ.

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,73% στις 5.921 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX καταγράφει πτώση 0,03% στις 7.154 μονάδες και στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 χάνει 0,31% στις 4.047 μονάδες.

Στο μεταξύ, αυξήθηκε και πάλι η ανεργία στην Ισπανία, αγγίζοντας στο τέλος του 2010 το 20,33%, στο υψηλότερο επίπεδο από το δεύτερο τρίμηνο του 1997, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής. Η ανεργία δεν μειώθηκε παρά μόνο για ένα τρίμηνο, το τρίτο του 2010, περνώντας για λίγο κάτω από το όριο του 20%, στο 19,79%. Το ποσοστό της ανεργίας στο τέλος του 2010 ξεπέρασε το όριο του 19,4% που είχε θέσει η κυβέρνηση και ανεβαίνει και πάλι σε επίπεδο ρεκόρ. Ο αριθμός των ανέργων ανερχόταν στο τέλος του 2010 στα 4,697 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή 121.000 άτομα περισσότερα σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο και 370.100 άτομα περισσότερα σε σχέση με το προηγούμενο έτος.


Mαρίνα Φούντα
Στ.Κ.Χαρίτος
Τελευταία τροποποίηση στις 28/01/2011 - 13:14