Πτωτικά η Ευρώπη
Με απώλειες κινήθηκαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση οι ευρωαγορές, εξαιτίας της αυξανόμενης ανησυχίας των επενδυτών ότι τα χρέη σε πολλές χώρες της ευρωζώνης θα καθυστερήσουν την ανάκαμψη, ακόμη και μετά τη συμφωνία παροχής στήριξης στην Ελλάδα.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχώρησε 0,3% στις 263,93 μονάδες, μετά από τρεις συνεχείς ανοδικές συνεδριάσεις. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ο δείκτης έκλεισε σε νέο ετήσιο υψηλό – τόσο υψηλά επίπεδα είχε να «δει» από τις 26 Σεπτεμβρίου 2008. Ο MSCI Asia Pacific Index σημείωσε άνοδο 1%.
Απώλειες 1,4% για την Ericsson. Η σύσταση της μετοχής της εταιρείας υποβαθμίστηκε σε «sell» από «hold» από την Deutsche Bank.
‘Βουτιά’ 7,1% για τη Unipol Gruppo Finanziario SpA, καθώς η τρίτη μεγαλύτερη ασφαλιστική στην Ιταλία, σκοπεύει να συγκεντρώσει 500 εκατ. ευρώ μέσω διάθεσης μετοχών, αφού ανακοίνωσε ζημιές για το 2009.
Απώλειες 3,1% για την Abertis Infraestructuras SA, καθώς η Caja de Ahorros del Mediterraneo πούλησε 1,68% μερίδιο στην εταρεία.
Στο -1,7% ‘εκλεισε’ η Stada Arzneimittel και στο -1,3% η GlaxoSmithKline.
Πτωτικά κινήθηκε και ο τραπεζικός κλάδος με τη Bank of Ireland να υποχωρεί 3,8% και τη Allied Irish Banks κατά 5,3%.
Με απώλειες 2,9% κινήθηκε η Volkswagen, η οποία ανακοίνωσε ότι η τιμή των «προτιμητέων» υπό πώληση μετοχών της ανέρχεται στα 65 ευρώ.
Απώλειες και στη Wall
Με αρνητικά πρόσημα κινούνται οι δείκτες στη Wall, παρά την επίτευξη συμφωνίας για δημιουργία μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας, αλλά και την καθοδική αναθεώρηση της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας στο δ' τρίμηνο του 2009. Ωστόσο, πιέσεις ασκούν οι κλάδοι της υγείας και της τεχνολογίας. «Βαρίδι» στις αγορές αποτελεί η είδηση ότι σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού της Νοτίου Κορέας με πλήρωμα 104 ατόμων βυθίστηκε κοντά στη διαφιλονικούμενη ζώνη της Κίτρινης Θάλασσας μετά από έκρηξη που φημολογείται ότι προκλήθηκε από βορειοκορεατική επίθεση με τορπίλη.
Με χαμηλότερο ρυθμό από τις προηγούμενες εκτιμήσεις της κυβέρνησης και των αναλυτών αναπτύχθηκε η αμερικανική οικονομία το τέταρτο τρίμηνο του 2009. Συγκεκριμένα, το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε 5,6% σε ετήσια βάση, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 5,9%. Για το σύνολο του 2009, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 2,4%, σημειώνοντας τη χειρότερη ''επίδοση'' από το 1946.
Κατά 12% ενισχύεται η RadioShack Corp. οδηγώντας σε κέρδη τον κλάδο λιανικής, καθώς η αλυσίδα ηλεκτρονικών ειδών φέρεται να αναζητά εναλλακτικές, μεταξύ των οποίων και διάθεση μετοχών που θα απέφερε πάνω από 3 δισ. δολάρια.
Κατά 7,1% ενισχύεται η Finish Line Inc. μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων δ’ τριμήνου που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις.
Με κέρδη κατά 0,9% κινούνται οι Bank of America και κατά 0,47% η J.P. Morgan Chase.
Ανοδικά κατά 0,9% κινείται η Alcoa.
«Βουτιά» 22% εμφανίζει η ATC Technology, η οποία ανακοίνωσε ότι τα κέρδη του α’ τριμήνου και του έτους 2010 θα είναι κατώτερα των εκτιμήσεων.
Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, αμετάβλητο παρέμεινε το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ, κατά το μήνα Μάρτιο, εν μέσω ενδείξεων ότι η αγορά εργασίας αν και βελτιώνεται, παραμένει αδύναμη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του University of Michigan – Reuters.
Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος παρέμεινε σταθερός στις 73,6 μονάδες το Μάρτιο. Στα μέσα Μαρτίου οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση στις 72,5 μονάδες. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στις 73 μονάδες.
Επιπλέον, στα ίδια επίπεδα για δεύτερο μήνα παρέμεινε η ανεργία στις ΗΠΑ το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Ειδικότερα, το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε σταθερό στο 9,7%. Η ανεργία αυξήθηκε σε 27 πολιτείες και μειώθηκε σε επτά.