Νέα κέρδη σημείωσαν την Πέμπτη οι αμερικανικές μετοχές, μετά την αύξηση των προβλέψεων της εταιρείας Starbucks για την κερδοφορία του 2005, δημιουργώντας ένα χρηματιστηριακό πάρτι στο δείκτη Standard & Poor's 500, ο οποίος έκλεισε σε υψηλά τεσσάρων ετών. Σημαντική άνοδο σημείωσαν και οι μετοχές των φαρμακοβιομηχανιών, καθώς μεγάλες εταιρείες του κλάδου αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για τη φετινή χρονιά. Ανοδος σημειώθηκε νωρίτερα και στις ευρωπαϊκές αγοράς.
Ο Dow Jones έκλεισε στις 10.705,55 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,64%, ο S&P στις 1.243,75 μονάδες με άνοδο 0,56% και ο Nasdaq στις 2.198,44 μονάδες με κέρδη 0,56%. « Η αγορά θα συνεχίσει βραχυπρόθεσμα το ράλι των τελευταίων ημερών. Ολη η ιστορία είναι στα κέρδη. Αυτά είναι ο κινητήριος μοχλός των μετοχών» σημείωσε ο κ. Barry Hyman, αναλυτής της Ehrenkrantz King Nussbaum στη Νέα Υόρκη. Από τις 352 εταιρείες του S&P, που έχουν ανακοινώσει έως σήμερα τα αποτελέσματά τους, το 70% έχει ξεπεράσει τις προβλέψεις των αναλυτών. Την Πέμπτη την ώθηση στις αγορές έδωσε η μετοχή της Starbucks, σημειώνοντας σημαντική άνοδο στο ταμπλό. Το μεγαλύτερο αμερικανικό «καφενείο» αναμένει κέρδη ανά μετοχή 1,19 δολαρίων έναντι 1,17 δολαρίων ανά μετοχή της προηγούμενης πρόβλεψής της. Κέρδη σημείωσε και η μετοχή της Bristol-Myers, της πέμπτης μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας στις ΗΠΑ, καθώς η διοίκησή της εκτιμά σήμερα ότι τα κέρδη ανά μετοχή θα ανέλθουν σε 1,45 δολάρια στο σύνολο της φετινής χρήσης, έναντι 1,49 δολαρίων που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψή της. Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας σχεδόν διπλασιάστηκαν στο δεύτερο τρίμηνο φτάνοντας τα 1 δις δολάρια. Σημαντική άνοδο κατέγραψε και ο τίτλος της φαρμακευτικής εταιρείας Express Scripts, η οποία επίσης ανέβασε τις προβλέψεις της για την κερδοφορία του 2005 στα 2,42 δολάρια ανά μετοχή από 2,37 δολάρια ανά μετοχή. Ανοδο σημείωσε επίσης και η μετοχή της Daimler Chrysler, η οποία ανακοίνωσε ότι θα αντικαταστήσει τον σημερινό γενικό διευθυντή της, δύο χρόνια πριν λήξει το συμβόλαιό του, γεγονός που ενθουσίασε τους επενδυτές.
Κέρδη σε όλα τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη Στην Ευρώπη άνοδο σημείωσαν τα χρηματιστήρια, ωθούμενα από αλλαγές σε διοικητικές θέσεις που ανακοίνωσαν οι εταιρείες Daimler Chrysler και AstraZeneca, ενώ και η κερδοφορία τους ήταν υψηλότερη της αναμενόμενης. Και τα 18 χρηματιστήρια της Δυτικής Ευρώπης έκλεισαν με κέρδη. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έκλεισε στις 5.270,30 με άνοδο 0,13%, στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε στις 4.462,26 μονάδες με κέρδη 0,66%, ενώ τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψε στη Φρανκφούρτη ο DAX, κλείνοντας στις 4.892,50 μονάδες, με άνοδο 0,77%. «Οι αγορές καλωσόρισαν τις αλλαγές που προωθούν οι Daimler Chrysler and AstraZeneca. Αλλαγή γενικών διευθυντών σημαίνει αλλαγή στρατηγικής» σημείωσε ο κ. Hector Robello, αναλυτής της Banca Privada D'Andorra Η μετοχή της Daimler Chrysler σημείωσε απόδοση 8,7%, καθώς εκτός από τις αλλαγές που έγιναν γνωστές για το στελεχιακό της δυναμικό, ανακοίνωσε αύξηση κερδών στο δεύτερο τρίμηνο της τάξης του 28%. Σημαντικά κέρδη 5,6% σημείωσε και ο τίτλος της AstraZeneca, της οποίας η κερδοφορία το δεύτερο τρίμηνο του 2005 έφτασε τα 1,22 δις ευρώ έναντι 0,95 δις ευρώ που ανέμεναν οι αναλυτές. Ανοδο 2,3% σημείωσε η ABB, καθώς ο μεγαλύτερος προμηθευτής συστημάτων ανακύκλωσης ενέργειας στον κόσμο, αύξησε τα κέρδη του κατά 42%. Απόδοση 1,5% σημείωσε και η μετοχή της Telefonica, λόγω της ανόδου κατά 33% των κερδών της στο β΄ τρίμηνο.