• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
20:49 - 30 Ιουν 2006

Ράλι στην Ευρώπη, οριακές απώλειες στη Wall

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν την Παρασκευή οι αγορές στην Ευρώπη, μετά τη χθεσινή απόφαση της FED να αυξήσει τα επιτόκια, η οποία συνοδεύτηκε με εκτιμήσεις για παύση της ανόδου του κόστους δανεισμού σύντομα. Παρά την άνοδο πάντως, το τρίμηνο που έκλεισε σήμερα ήταν το χειρότερο για τις ευρωπαϊκές μετοχές από το 2003. Οριακές απώλειες καταγράφουν αυτήν την ώρα οι μετοχές στη Wall.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε στις 5.683,31 μονάδες με άνοδο 1,82%, στο Παρίσι ο CAC στις 4.965,96 μονάδες με κέρδη 1,75% και στο Λονδίνο ο FTSE 100 στις 5.833,40 μονάδες, υψηλότερα κατά 0,72%.

«Οι μετοχές ανέβηκαν διότι το μήνυμα που έστειλε η FEDεξέπληξε ευχάριστα» τόνισε ο κ. Philippe Gijsels, αναλυτής της Fortis Bank στις Βρυξέλλες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 1,4%, κλείνοντας την εβδομάδα με άνοδο 2,4%. Πρόκειται για την καλύτερη επίδοσή του από τον περασμένο Ιανουάριο.

Στο δεύτερο τρίμηνο του 2006 πάντως, ο Stoxx 600 έχει υποχωρήσει κατά 4,1%, που είναι μόλις η δεύτερή του πτώση εδώ και τρία χρόνια.

Το κλίμα ήταν θετικό σε όλα τα χρηματιστήρια σήμερα, καθώς και οι 18 εθνικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Δυτικής Ευρώπης έκλεισαν σε θετικό έδαφος.

Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι μετοχές των ορυχείων, λόγω της ανόδου των τιμών των μετάλλων. Από τον κλάδο, η Xstrata ενισχύθηκε κατά 3,4%, η BHP κατά 3,4% και η Rio Tinto κατά 2%.

Στο μέτωπο του πετρελαίου, η τιμή του αργού στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης προσέγγισε τα 74 δολάρια το βαρέλι. Το γεγονός αυτό ευνόησε τις ενεργειακές μετοχές. Από αυτές, η BP ανέβηκε κατά 0,6% καιη Shell κατά 1%.

Σημαντικά κέρδη της τάξης του 5,7% κατέγραψε ο τίτλος της Bayer, καθώς η Siemens, η οποία ενισχύθηκε κατά 1,3%, θα αγοράσει μία διαγνωστική της μονάδα.

Στη Wall ο Dow υποχωρεί κατά 0,08%, ο Nasdaq κατά 0,16%, ενώ ο S&P είναι αμετάβλητος.