Μετά από μια σύντομη «ανάσα» την Τετάρτη, η αμερικανική αγορά βίωσε την Παρασκευή μια δεύτερη «Τρίτη», παρά το γεγονός ότι το sell off ήταν μέτριο.
Ειδικότερα, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,98% στις 12,113.86 μονάδες, ο Nasdaq κατά 1.51% στις 2,394.82 μονάδες και ο S&P 500 κατά 1.14% στις 1,387.15 μονάδες.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο Dow Jones διένυσε μια από τις χειρότερες εβδομάδες στην πρόσφατη ιστορία της Wall Street.
Της πτώσης ηγήθηκαν οι μετοχές του κλάδου ενέργειας και τεχνολογίας.
Απώλειες κατέγραψε για 12η συνεχόμενη ημέρα η Home Depot, καθώς τα μακροοικονομικά στοιχεία των προηγούμενων ημερών έδειξαν ότι η ύφεση στην αμερικανική αγορά κατοικίας συνεχίζεται.
Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκε και η μετοχή της Alcoa, της μεγαλύτερης εταιρείας αλουμινίου και της Exxon Mobil, της μεγαλύτερης εταιρείας ενέργειας, λόγω των εκτιμήσεων ότι η εξασθένηση της ανάπτυξης της οικονομίας θα μειώσει το αίτημα για μέταλλα και πετρέλαιο.
«Νομίζω πως είδαμε σημάδια διόρθωσης την εβδομάδα αυτή και όχι την αρχή μιας μεγαλύτερης», αναφέρει ο Douglas Roberts της Channel Capital Research. «Ο φόβος κυριάρχησε στην αγορά, ωστόσο τα θεμελιώδη μακροοικονομικά στοιχεία δεν έχουν αλλάξει».
Ένα υποστηρικτικό οικονομικό περιβάλλον σε συνδυασμό με την μείωση του πληθωρισμού, θα μπορούσε να οδηγήσει τις μετοχές σε ανοδικά επίπεδα.
«Η διόρθωση είχε ήδη καθυστερήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο EricTeal της First Citizens Banc Shares και πρόσθεσε ότι « το γεγονός ότι ο πανικός ήταν λίγο μεγαλύτερος από όσο θα έπρεπε δε χρειάζεται να εκπλήσσει τόσο πολύ τους επενδυτές».
Σύμφωνα με την έκθεση της Dresdner οι επενδυτές θα πρέπει να τηρήσουν στάση επιθετικού underweight, δηλαδή να πουλήσουν όλες τις τοποθετήσεις τους στις μετοχές και να τοποθετηθούν στο maximum στα κρατικά ομόλογα , λόγω του τρέχοντος selloff. Ο Γερμανικός οίκος προβλέπει πτώση τουλάχιστον 10% στα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς όπως λέει η πολυαναμενόμενη διόρθωση έχει χτυπήσει ήδη την πόρτα. Η απότομη επιδείνωση των αμερικανικών οικονομικών στοιχείων θα διευρύνει τις απώλειες των δεικτών, κάτω από τα επίπεδα στήριξης. Οι απώλειες πάνω από 1,5 τρις. δολαρίων στα διεθνή χρηματιστήρια αυτή την εβδομάδα έχει φοβίσει τους επενδυτές.
Η Dresdner είναι απαισιόδοξη για τις μετοχές σε σχέση με τα ομόλογα από το 1996 και θεωρείται η top strategy team στον κόσμο.
Τέλος, αυξάνει την σύσταση για τις Αμερικάνικες μετοχές σε overweight και μειώνει σε underweight τις «ακριβές και ευάλωτες αναδυόμενες αγορές».
Δεν άντεξε τις πιέσεις η Ευρώπη
Τη χειρότερη εβδομάδασε χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών διένυσαν οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, μετά και την είδηση ότι η Κίνα αυστηροποιεί τους ελέγχους για το βραχυπρόθεσμο ξένο δανεισμό, εντείνοντας την ανησυχία ότι η επέκταση στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία του πλανήτη θα επιβραδυνθεί.
Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 παρέμεινε αμετάβλητος στα χθεσινά επίπεδα, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης Cac 40 έκλεισε με απώλειες της τάξης του 0,62% στις 5.424,70 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Dax υποχώρησε κατά 0,56% στις 6.603,32 μονάδες.
Το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές επηρεάστηκε αρνητικά και από τη μείωση στο 91,3 της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ το Φεβρουάριο από 96,9 τον Ιανουάριο, λόγω των αυξημένων τιμών των καυσίμων, σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
«Η περίπτωση της Κίνας δεν είναι ο πραγματικός λόγος, αλλά μια δικαιολογία για τη διόρθωση των αγορών» δήλωσε ο Justin Urquhart Stewart της 7 Investment Management του Λονδίνου, «Λειτουργεί ως καταλύτης για άλλα ζητήματα συμπεριλαμβανομένης και της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας».
Πρωταγωνίστρια της πτώσης ήταν η Deutsche Telekom, η οποία κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων έξι μηνών καθώς η Merrill Lynch προχώρησε σε σύσταση πώληση των μετοχών της προς τους επενδυτές.
Απώλειες κατέγραψε και η Adecco, η μεγαλύτερη εταιρεία προσωρινής απασχόλησης στον κόσμο, η ο



