• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
00:02 - 17 Μάι 2007

Wall: Νέο ρεκόρ για τον Dow - Υψηλό 6 ετίας για τον S&P 500

Και νέες κορυφές κατέκτησε η αμερικανική αγορά κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street, στον απόηχο των ευοίωνων μακροοικονομικών στοιχείων για την αγορά κατοικίας αλλά και τη βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ. Νέο ιστορικό ρεκόρ για τον Dow που σημείωσε άνοδο 100 μονάδων, ενώ ο S&P 500 έφτασε σε υψηλά εξαετίας. Θετικό αντίκτυπο στην αγορά είχε και η εντεινόμενη φημολογία για επικείμενες εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Ειδικότερα, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,77% στις 13.487,53 μονάδες, ο Nasdaq κατά 0,88% στις 2.547,42 μονάδες και ο S&P 500 κατά 0,86% στις 1.514,14 μονάδες.

Αισιοδοξία προκάλεσε στους επενδυτές η άνοδος της βιομηχανικής παραγωγής των ΗΠΑ για τον Απρίλιο πέρα από τις προβλέψεις των αναλυτών, καθώς η κακοκαιρία τόνωσε τη ζήτηση ρεύματος και οι μεταποιητές ενίσχυσαν την παραγωγή μετά και τη μείωση των αποθεμάτων.

Ειδικότερα, η αύξηση της τάξεως του 0,7% στη παραγωγή των βιομηχανιών, των ορυχείων και των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας έρχεται σε συνέχεια της αύξησης του 0,3% για το Μάρτιο.

Ακόμη, απροσδόκητη αύξηση σημείωσαν οι ενάρξεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, ωστόσο στον αντίποδα, οι οικοδομικές άδειες υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα μιας δεκαετίας, υποδεικνύοντας ότι η ανάκαμψη στον κατασκευαστικό κλάδο ήταν πρόσκαιρη.

Αναλυτικότερα, οι ενάρξεις νέων κατοικιών διαμορφώθηκαν στα 1,528 εκατ. τον Απρίλιο, σημειώνοντας αύξηση 2,5%, έναντι 1,491 εκατ. τον προηγούμενο μήνα.

Στους πρωταγωνιστές της ημέρας η μετοχή της Bausch & Lomb, η οποία κατέγραψε τα μεγαλύτερα κέρδη στον S&P 500. Η εταιρεία κατασκευής φακών επαφής συμφώνησε στην εξαγορά της από την Warburg Pincus έναντι 6,67 δις ευρώ σε μετρητά.

Η πτώση των μετοχών της Applied Materials περιόρισε τα κέρδη του δείκτη Nasdaq. Ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας ανακοίνωσε ότι η παραγγελίες της αναμένεται να καταγράψουν πτώση μεγαλύτερη του 15% στοτρίμηνο.

Τράπεζες και αερομεταφορές «πίεσαν» την Ευρώπη

Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές, με τους κλάδους των τραπεζών και των αερομεταφορών στην αιχμή της καθοδικής τάσης, καθώς αφενός τα κέρδη τριμήνου τηςCredit Agricole δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες της αγοράς και αφετέρου οι αναλυτές προχώρησαν σε μείωση των συστάσεών τους για τις μετοχές των Air France-KLM και EasyJet.

Ο FTSE 100 έκλεισε με απώλειες της τάξης του0,14%,στις 6.559,50 μονάδες, ο CAC 40 μειωμένος κατά 0,53% διαμορφώθηκε στις 6. 017,91 μονάδες και ο DAX σημείωσε πτώση της τάξης του 0,32%, στις 7.481,25 μονάδες.

Στο αρνητικό κλίμα επέδρασαν και τα στοιχεία για τη μεγαλύτερη υποχώρηση στην έκδοση οικοδομικών αδειών σε διάστημα δέκα ετών στις ΗΠΑ, που στηρίζουν τις εκτιμήσεις για παράταση της ύφεσης στην αγορά κατοικίας στο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ευρώπης.

Μεγάλες απώλειες κατέγραψε η μετοχή της Credit Agricole, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας στη Γαλλία, παρά τη μεγάλη αύξηση της κερδοφορίας της το α ΄ τρίμηνο, κατά 92%, χάρις στη μείωση της συμμετοχής της στην Intesa Sanpaolo.

Ειδικότερα, τα καθαρά της κέρδη διαμορφώθηκαν σε 2,66 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με 1,39 δισ. ευρώ που ηταν το αντίστοιχο προηγούμενο διάστημα. Η αύξηση ηταν μικρότερη των εκτιμήσεων των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν κέρδη στα 2,74δισ. ευρώ. Εξαιρουμένων των κερδών από την πώληση του μεριδίου, το συνολικό κέρδος ανήλθε σε 1,18 δισ. ευρώ.

Επίσης, σημαντικές πιέσεις δέχτηκε ο κλάδος των αεροπορικών εταιρειών,και ειδικότερα ο τίτλος της Air France-KLM, καθώς η UBS μείωσε τη σύστασή της για τη μετοχή της σε «ουδέτερη», από «αγορά» προηγουμένως. Στο ίδιο μήκος κύματος, πτωτικά κινήθηκε και η μετοχή της EasyJet, καθώς η Goldman Sachs μείωσε τη σύστασή της για τη μετοχή της αεροπορικής, σε «πώληση» από «ουδέτερη».

Στον αντίποδα, ο κολοσσός μέσων επικοινωνίας Vivendi κινήθηκε ανοδικά, καθώς τα κέρδη πρώτου τριμήνου ενισχύθηκαν κατά 32%, στα 932 εκατ ευρώ, διαμορφούμενα υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Επίσης, η μετοχή της Rio Tinto, της τρίτης μεγαλύτερης μεταλλευτικής εταιρείας παγκοσμίως, σημείωσε άνοδο,εν όψει των νέων επιχειρηματικών σχεδίων της στην Αυστραλία.