• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
10:55 - 05 Ιαν 2009

Σταθεροποιητικά οι ευρωπαϊκές αγορές

(upd) Περιορίζονται τα κέρδη που καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές εν μέσω εκτιμήσεων ότι οι προσπάθειες που καταβάλλουν οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο για την τόνωση της οικονομίας, μέσω φοροαπαλλαγών και επενδύσεων θα αποδώσουν καρπούς. Οι επενδυτές κατοχυρώνουν μερικώς τα κέρδη που αποκόμισαν από το ράλι των τελευταίων ημερών. Σε πτωτική τροχιά κινούνται και τα παράγωγα των αμερικανικών δεικτών.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,36% στις 4.578,262 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κινείται πτωτικά κατά 0,15% στις 3.344,76 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX καταγράφει κέρδη 0,40% στις 4.993,19 μονάδες.

Η Royal Philips Electronics και η Nintendo, οι οποίες πραγματοποιούν το 25% των πωλήσεών τους στις ΗΠΑ καταγράφουν σημαντικά κέρδη στον απόηχο του πακέτου μείωσης φόρων ύψους 300 δισ. δολαρίων που προωθεί στο αμερικανικό Κογκρέσο ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Ομπάμα ζητά μείωση των φόρων έως και κατά 40%, ενώ το συνολικό πακέτο οικονομικής στήριξης, εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει τα 775 δισ. δολάρια. Το πακέτο έχει στόχο να τονώσει την καταναλωτική ζήτηση κατά 140 δισ. δολάρια με μείωση φόρων ύψους 500 δολαρίων για κάθε φυσικό πρόσωπο και 1.000 δολαρίων για τα ζευγάρια, ενώ περιλαμβάνει και μειώσεις φόρων για τις επιχειρήσεις.

Ο δείκτης MSCI World ενισχύεται για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση στο Λονδίνο. Ο πανευρωπαϊκός DJ Stoxx 600 Index καταγράφει κέρδη 1,5% με τη μετοχή της BHP Billiton να ξεχωρίζει στην άνοδο χάρη στις ενισχυμένες τιμές των μετάλλων.

Κέρδη και για την Total, τη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου της Ευρώπης. Το αργό συνεχίζει την ανοδική του πορεία την ώρα που κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή.

Νωρίτερα, ο MSCI Asia Pacific Index σημείωσε ράλι ανόδου μετά και τη μείωση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, για τέταρτη φορά από τον Οκτώβριο.