• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
14:27 - 24 Φεβ 2009

Ρευστοποιήσεων συνέχεια στην Ευρώπη- Ανοδικά τα futures στη Wall

Ισχυρές πιέσεις δέχονται για μια ακόμη ημέρα οι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές, στον απόηχο των ρευστοποιήσεων χθες στη Wall που οδήγησαν τον Dow Jones και τον S&P 500 σε χαμηλά 12 ετών. Ο MSCI World Index καταγράφει απώλειες για 11 συνεχόμενη συνεδρίαση και οι βασικοί δείκτες της Ευρώπης κινούνται σε χαμηλά πενταετίας. Ο ασφαλιστικός και ο πετρελαϊκός κλάδος καταγράφουν τις χειρότερες επιδόσεις, ενώ την απαισιοδοξία των επενδυτών ενέτειναν τα αρνητικά στοιχεία για τη γερμανική επιχειρηματική εμπιστοσύνη που υποχώρησε σε χαμηλό 26 ετών. Σε θετικό έδαφος βρίσκονται τα futures στην αμερικανική κεφαλαιαγορά.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,86% στις 3.817,76 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κινείται πτωτικά κατά 1,04% στις 2.699,40 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX καταγράφει απώλειες 1,83% στις 3.864,45 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 600 υποχωρεί για τρίτη μέρα, κατά 1,5%. Νωρίτερα, ο MSCI Asia Pacific κινήθηκε πτωτικά κατά 1,8% και έκλεισε κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2003. Ο MSCI World Index υποχωρεί κατά 0,5% στο Λονδίνο. Ο δείκτης που απαρτίζεται από 23 ανεπτυγμένες χώρες έχει υποχωρήσει κατά 14% τις τελευταίες 11 ημέρες.

Οι ανησυχίες για τα αποτελέσματα της AIG, ασκούν πιέσεις στις μετοχές του ασφαλιστικού κλάδου. Ο ασφαλιστικός «γίγαντας» φέρεται να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για νέα κυβερνητική βοήθεια σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, ενώ παράλληλα αναμένεται να ανακοινώσει ζημιές 60 δις. δολαρίων, τις μεγαλύτερες εταιρικές ζημιές στην ιστορία της Αμερικής. Ο δημοσιογράφος του CNBC, David Faber, σημειώνει μάλιστα ότι δεν αποκλείεται να οδηγηθεί σε περαιτέρω υποβαθμίσεις, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο της πτώχευσης, το οποίο όμως είναι μάλλον απίθανο. Η μετοχή της Axa βρίσκεται στο -5,6%, απώλειες 3,7% σημειώνει η Prudential, ενώ η Allianz καταγράφει πτώση 3,3%.

Απώλειες της τάξεως του 4% καταγράφει η TomTom, η οποία κατέγραψε ζημιές στο τέταρτο οικονομικό τρίμηνο.

Τις μεγαλύτερες απώλειες του δείκτη Stoxx 600 καταγράφει η Basilea Pharmaceutica που βρίσκεται στο -36%. Η εταιρία ανακοίνωσε ζημιές στο σύνολο της χρήσης 2008, καθώς και ότι η διανομή του φαρμάκου θα καθυστερήσει στην Ευρώπη. Στο -2,5% βρίσκεται η φαρμακοβιομηχανία Novartis, καθώς ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Daniel Vasella σημείωσε ότι οι πιέσεις στις τιμές των φαρμάκων θα αυξηθούν αυτή τη χρονιά.

Η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι, ασκεί πιέσεις στις μετοχές των εταιρειών του κλάδου. Η Total βρίσκεται στο -1% και η Eni στο -1,5%.

Στο -6,8% βρίσκεται και η Georg Fischer, η οποία κατέγραψε κάμψη 72% στα κέρδη χρήσης 2008. Στο -4,2% βρίσκεται η Norsk Hydro η πέμπτη μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής αλουμινίου ύστερα από την υποβάθμιση της σύστασης για τη μετοχή της σε απόδοση χαμηλότερη της αγοράς, από ουδέτερη από τη JPMorgan.

Από την άλλη, κέρδη 2,9% καταγράφει η Home Depot, η οποία ανακοίνωσε κέρδη που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Κέρδη 5% καταγράφει η JPMorgan η οποία ανακοίνωσε μείωση 87% στο μέρισμά της.

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 ετών υποχώρησε το Φεβρουάριο η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία, εν μέσω ανησυχίας ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης για τόνωση της οικονομίας και οι μειώσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν επαρκούν για την ανάκαμψη της οικονομίας. Ο σχετικός δείκτης Ifo υποχώρησε το Φεβρουάριο στις 82,6 μονάδες, από 83 μονάδες τον Ιανουάριο. Πρόκειται για τα χειρότερα επίπεδα από τότε που ξεκίνησαν οι έρευνες, το 1991. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για διατήρηση του δείκτη στα επίπεδα του προηγούμενου μήνα.

Με ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα από τις ΗΠΑ τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για υποχώρησή της το Φεβρουάριο σε ιστορικά χαμηλά. Επίσης αναμένονται ανακοινώσεις και για τις τιμές κατοικιών, για τις οποίες οι αναλυτές προβλέπουν νέα πτώση για το μήνα Δεκέμβριο.