Ειδικότερα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 2,46% στις 3.556,07 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κινείται πτωτικά κατά 1,99% στις 2.622,48 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX καταγράφει απώλειες 2,25% στις 3.803,41 μονάδες.
Νέο κύκλο μείωσης των επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ εκτιμάται ότι θα «ανοίξει» κατά τη σημερινή του συνεδρίαση του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι αναλυτές προβλέπουν μείωση των επιτοκίων κατά 0,5% στο 1,5%, ήτοι σε νέα ιστορικά χαμηλά ενώ παράλληλα αναμένουν δηλώσεις που θα αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μειώσεων προκειμένου να τονωθεί η οικονομία της Ευρωζώνης.
Μείωση του βασικού επιτοκίου της στερλίνας στο 0,5% από 1% αποφάσισε κατά τη σημερινή της συνεδρίαση και η Bank of England. Η στερλίνα οδεύει προς τη δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών έναντι του δολαρίου καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η ύφεση χειροτερεύει στη Μεγάλη Βρετανία.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 600 Index καταγράφει απώλειες 1% στο Λονδίνο. Χθες σημείωσε τα μεγαλύτερα κέρδη του 2009 ανακάμπτοντας από τα χαμηλά 12 ετών. Νωρίτερα, ο MSCI Asia Pacific ενισχύθηκε κατά 0,6%.
Πιέσεις στους δείκτες ασκούν και οι δηλώσεις του Πρόεδρου της Κίνας Wen Jiabao που σηματοδοτούν ότι η κυβέρνηση δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει σε αύξηση του πακέτου τόνωσης της οικονομίας ύψους 4 τρισ. γουάν. Ο Πρόεδρος της Κίνας θεωρεί επιτεύξιμο θεωρεί το στόχο οικονομικής ανάπτυξης του 8% για την οικονομία της χώρας. Ο Wen δεσμεύτηκε για «σημαντική αύξηση» των επενδύσεων στον απόηχο της κατάρρευσης των εξαγωγών που είχε ως αποτέλεσμα τη χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη σε επτά χρόνια, αλλά και την απώλεια 20 εκατ. θέσεων εργασίας, αυξάνοντας τον κίνδυνο κοινωνικών αναταραχών.
Σε πτωτική τροχιά κινούνται οι μετοχές των πετρελαϊκών και μεταλλευτικών εταιρειών, «χάνοντας» μέρος των ισχυρών κερδών που σημείωσαν χθες. Απώλειες άνω του 3% καταγράφουν οι μετοχές των BHP Billiton και Rio Tinto. Πτώση 12% σημειώνει η μετοχή της Salzgitter, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη μεταλλευτική της Γερμανίας αναμένεται να περάσει σε ζημιές στο πρώτο εξάμηνο.
Η μετοχή της βρετανικής εταιρείας ασφαλειών Aviva καταγράφει απώλειες 18% καθώς παρά τις ζημιές ύψους 915 εκατ. λιρών που εμφάνισε στο σύνολο της χρήσης, αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το μέρισμα που θα διανείμει.
Στον αντίποδα κέρδη 2,3% καταγράφει η μετοχή της Anheuser-Busch InBev. Η μεγαλύτερη ζυθοποιία στον κόσμο ανακοίνωσε ότι τα μειώσει τις κεφαλαιακές της δαπάνες τουλάχιστον κατά 1 δισ. δολάρια φέτος. Τα κέρδη της για το σύνολο του 2008 σημείωσαν πτώση κατά 41% στα 1,29 δισ. ευρώ, απογοητεύοντας τους αναλυτές.



