• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
15:30 - 05 Ιουν 2009

Συνεχίζει στο «πράσινο» η Ευρώπη- Ανοδικά τα futures στη Wall

Ισχυρή άνοδο καταγράφουν οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, με τις τιμές των εμπορευμάτων να σημειώνουν άνοδο και το ράλι των Rio Tinto και BHP Billiton να στέλνει τον FTSE άνω του 1,5%. Την άνοδο του FTSE δεν κατάφερε να σταματήσει ούτε η παραίτηση ενός ακόμη Βρετανού υπουργού της κυβέρνησης Μπράουν, του υπουργού Εργασίας και Συντάξεων, Τζέιμς Πέρνελ, υπό το βάρος του σκανδάλου των βουλευτικών εξόδων. Κέρδη καταγράφουν και τα futures στη Wall Street.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει άνοδο 1,60% στις 4.457,07 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX καταγράφει κέρδη 0,54% στις 5.092,38 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC ενισχύεται 1,01% στις 3.345,34 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,5% στο Λονδίνο. Ο MSCI Asia Pacific Index σημείωσε άνοδο 0,8%, ενώ στο +0,2% βρίσκεται ο MSCI World Index. Τα παράγωγα του Standard & Poors 500 παρουσιάζουν άνοδο 0,4%, εν αναμονή των στοιχείων για το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ, που εκτιμάται ότι ξεπέρασε το 9% το Μάιο για πρώτη φορά τα τελευταία 25 χρόνια.

Η Rio Tinto, η τρίτη μεγαλύτερη μεταλλουργία παγκοσμίως, ενισχύεται κατά 11% μετά την ανακοίνωσή της ότι θα προχωρήσει σε αμκ ύψους 15,2 δισ. δολαρίων, μετά τη ματαίωση της συμφωνίας με την Aluminum Corp. of China (Chinalco). Ειδικότερα, οι επενδυτές θα λάβουν 21 νέες μετοχές για κάθε 40 που κατέχουν προς 1.400 πένες η μία, με discount 49% σε σχέση με τη χθεσινή τιμή κλεισίματος στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Επίσης, η BHP Billiton συμφώνησε να καταβάλει στη Rio 5,8 δισ. δολάρια από το venture σιδηρομεταλλεύματος στην Αυστραλία. Μετά τη συμφωνία, η BHP, η μεγαλύτερη μεταλλουργία παγκοσμίως, σημειώνει άνοδο 7,5%.

Σημειώνεται ότι μετά από αυτές τις συμφωνίες, η Rio θα καταφέρει να μειώσει το έλλειμμά της κατά 38,9 δισ. δολάρια χωρίς να πουλήσει μερίδια στα μεγαλύτερά της ορυχεία στη Chinalco.

Η Lafarge, η μεγαλύτερη εταρεία τσιμέντου παγκοσμίως, ενισχύεται κατά 2,8% μετά τη σύσταση αγορά από τη Goldman Sachs.

Η Deutsche Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, καταγράφει κέρδη 3.1%, μετά την αναθεώρηση της μετοχής απόING σε ''hold'' από ''sell''.

Απώλειες 8,2% καταγράφει η Renewable Energy η οποία αύξησε το μέγεθος των μετοχών προς πώληση, καθώς η ζήτηση συνεχίζει να συρρικνώνεται.