• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
15:45 - 02 Ιουλ 2009

Τρισέ: Μέχρι τα μέσα του 2010 η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη

Ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας μέχρι τα μέσα του 2010 προβλέπει ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν-Κλοντ Τρισέ, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα μετά την απόφαση για διατήρηση των επιτοκίων στο ιστορικό χαμηλό του 1%.

Ο διοικητής της ΕΚΤ σημείωσε ότι το επιτόκιο της Ευρωζώνης βρίσκεται «στο κατάλληλο επίπεδο», δεδομένων των πρόσφατων εξελίξεων στο «μέτωπο» της οικονομίας, ενώ προειδοποίησε ότι η οικονομική δραστηριότητα θα παραμείνει αδύναμη για το υπόλοιπο του 2009.

Επεσήμανε ακόμη ότι οι κίνδυνοι για τις προοπτικές τις οικονομίες αλλά και για τον πληθωρισμό είναι ισορροπημένοι και προέβλεψε ότι ο αρνητικός πληθωρισμός στην ευρωζώνης θα είναι «βραχύβιος».

Παράλληλα, τόνισε ότι η δραστηριοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της κεφαλαιακής τους βάσης κρίνεται απαραίτητα, ενώ δήλωσε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της προσφοράς ρευστότητας προς τις τράπεζες την προηγούμενη εβδομάδα, ύψους 442 δισ. ευρώ.

Τέλος, όσον αφορά το πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολογιών από την ΕΚΤ, ύψους 60 δισ. ευρώ, θα αρχίσει τη Δευτέρα 6 Ιουλίου, ενώ οι λεπτομέρειες του προγράμματος θα γίνουν γνωστές αργότερα σήμερα.

Αμετάβλητο στο 1% το επιτόκιο του ευρώ

Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 1% διατήρησε το βασικό επιτόκιο του ευρώ το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, όπως άλλωστε είχε προεξοφληθεί από την αγορά. Στα ίδια επίπεδα διατήρησε η κεντρική τράπεζα και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, ήτοι στο 1,75% και 0,25% αντίστοιχα.

Οι αξιωματούχοι της ευρωπαϊκής νομισματικής αρχής θα περιμένουν για ορισμένο διάστημα έτσι ώστε να διαπιστώσουν το βαθμό ανταπόκρισης των αγορών στα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί και εάν κριθεί απαραίτητο να προχωρήσουν στη λήψη νέων.

Τα μέλη της ΕΚΤ συνεδρίασαν σήμερα στο Λουξεμβούργο, αντί στη Φρανκφούρτη, στο πλαίσιο της τακτικής της τράπεζας να πραγματοποιεί κάθε χρόνο δύο συνεδριάσεις σε διάφορες πρωτεύουσες της Ευρωζώνης.