• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
09:08 - 22 Ιαν 2013

Όλοι στο πλυντήριο. Ο "επαναπατρισμός" των βιομηχανιών στις ΗΠΑ δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας

Tο μεγαλύτερο εργοστάσιο πλυντηρίων στον κόσμο βρίσκεται στην μικρή πόλη Κλάιντ, στο Οχάιο,στις ΗΠΑ. Στο 232 τετραγωνικών μέτρων εργοστάσιο πλυντηρίων της Whirlpool υπάρχουν 3000 εργάτες- περίπου ο μισός πληθυσμός της πόλης- οι οποίοι ασχολούνται με τις δοκιμές, το βίδωμα, τη συγκόλληση, το βάψιμο και την συναρμολόγηση εκατοντάδων πλυντηρίων της εταιρείας.Η εταιρία όταν θέλησε να μεταφέρει την παραγωγή από το εργοστάσιο στο Μεξικό προτίμησε να επιλέξει μια μικρή πόλη στο Οχάιο, ξαναδίνοντας έτσι δουλειά σε Αμερικάνους.

«Δόθηκε μεγάλη έμφαση τόσο από την εταιρεία όσο και από τους εργαζόμενους στο να γίνουν όσο πιο αποτελεσματικοί γινόταν. Αυτό είναι που κάνει τα προϊόντα στις ΗΠΑ, πιο ανταγωνιστικά από ότι όταν ήταν η παραγωγή εκτός ΗΠΑ στο παρελθόν» λέει ο αντιπρόεδρος Whirlpool Τζέφ Νόελ.

Στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της ύφεσης χάθηκαν πάνω από δύο εκατομμύρια θέσεις εργασίας στο τομέα της βιομηχανίας, επιταχύνοντας έτσι την παρακμή που είχε ήδη αρχίσει στην δεκαετία του 1970.Ωστόσο, από τότε, σημειώθηκε αύξηση 500.000 θέσεων εργασίας στον ίδιο τομέα.. Ενώ ένα μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης των θέσεων εργασίας θα μπορούσε να αποδοθεί και στην ίδια την ύφεση.whil220113
Σύμφωνα με την Reshoring Initiative, μια ομάδα εταιρειών και εμπορικών ενώσεων που προσπαθεί να φέρει πίσω θέσεις εργασίας στα εργοστάσια των ΗΠΑ, το 10% των θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν είναι από εταιρείες που επέστρεψαν από το εξωτερικό.

Ευνοούνται οι Αμερικανοί εργάτες

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που η παρούσα συγκυρία ευνοεί πολύ τον Αμερικάνο εργάτη. Αρχικά το κόστος εργασίας είναι χαμηλότερο στην Αμερική από αλλού και το φυσικό αέριο είναι πολύ φθηνό, οι εργαζόμενοι είναι πρόθυμοι να παίρνουν χαμηλότερους μισθούς και αυτό έκανε την παραγωγή στην Αμερική να στοιχίζει πολύ λιγότερο από ότι κάποτε. Νεότερα εργοστάσια με όλο και πιο αυτοματοποιημένη τεχνολογία απαιτούν ένα πιο υψηλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό, το οποίο υπάρχει στις ΗΠΑ λόγω των εργοστασίων που υπήρχαν στο παρελθόν.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Boston Consulting Group, ο συνδυασμός όλων αυτών των λόγων θα οδηγήσει μέχρι το 2015 πολλές βιομηχανίες να μεταφερθούν ή να «επαναπατριστούν» στις ΗΠΑ. Αυτό θα μπορούσε να προσθέσει δύο με τρία εκατομμύρια θέσεις εργασίας και περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια υπέρ της Αμερικανικής οικονομίας.

Αλλά το 2015 είναι αρκετά μακριά και κάποιοι δείχνουν ακόμα επιφυλακτικοί

Ο Άλαν Τόνελσον , εμπειρογνώμονας κατασκευής Αμερικάνικων επιχειρήσεων του Συμβουλίου Βιομηχανίας εξηγεί ότι με τις αντιξοότητες από την Ευρώπη, την δυσλειτουργική πολιτική στην Ουάσιγκτον, και την εμπορική πολιτική που συνεχίζει να ενθαρρύνει την παραγωγή στο εξωτερικό, η ανάπτυξη στη δημιουργία θέσεων εργασίας φαίνεται να επιβραδύνεται.
Αλλά ακόμα και αν όλοι αυτοί οι ανασταλτικοί παράγοντες εξαφανιζόντουσαν, θα ήταν απίθανο οι θέσεις εργασίας που θα προστεθούν, να φτάσουν τα οκτώ εκατομμύρια των θέσεων εργασίας που έχουν χαθεί από το 1970.

Whirlpool: Μια «μεγάλη οικογενειακή επιχείρηση»

Στην τοπική κοινωνία της μικρής πόλης Κλάιντ, η Whirlpool έδωσε πολλές δυνατότητες:«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς, ειδικά γνωρίζοντας ότι η Whirlpool είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής στον νομό μας», λέει ο Κέι Ρέϊτερ, διευθυντής της κατασκευαστικής εταιρίας Sandusky County.

Η ελπίδα όλων είναι η Whirlpool να συνεχίσει αυτό που ξεκίνησε το 1952. «Είμαι με την Whirlpool εδώ και 26 χρόνια Ο πατέρας μου εργαζόταν εδώ, οι θείες μου και οι θείοι μου επίσης. Είναι μια οικογενειακή επιχείρηση», λέει ο Σόνι, εργάτης στην γραμμή συναρμολόγησης στο εργοστάσιο της Whirlpool .

Τελευταία τροποποίηση στις 22/01/2013 - 09:44