• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
11:03 - 09 Ιαν 2007

Κρατικοποιήσεις σχεδιάζει ο Chavez

Την εθνικοποίηση επιχειρήσεων από τον τομέα της ενέργειας έως τις τηλεπικοινωνίες, σχεδιάζει ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ηugo Chavez.

«Οσα ιδιωτικοποιήθηκαν θα εθνικοποιηθούν. Το έθνος θα ανακτήσει τον έλεγχο των κλάδων στρατηγικής σημασίας», δήλωσε κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης, έπειτα από την εκλογική νίκη του Δεκεμβρίου, όταν ο Chavez κέρδισε το 63% των ψήφων.

Οι δηλώσεις αυτές εκτιμάται ότι επηρεάζουν την Electricidad de Caracas, την οποία κατέχει η αμερικανική εταιρεία AES και την CA Nacional Telefonos deVenezuela (CANTV), που είναι η μεγαλύτερη εισηγμένη επιχείρηση της χώρας.

Πέραν των κρατικοποιήσεων, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας σκοπεύει να δώσει τέλος στην ξένη ιδιοκτησία διυλιστηρίων πετρελαίου της χώρας, καθώς, όπως δηλώνει, η Βενεζουέλα οδεύει πως τη μορφή της «σοσιαλιστικής δημοκρατίας».

Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις της Βενεζουέλας με τις ΗΠΑ διανύουν κρίση, καθώς η Ουάσιγκτον θεωρεί τον Chavez παράγοντα αποσταθεροποίησης της Λ. Αμερικής. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κερδίζει συμμάχους στην περιοχή.