• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
11:22 - 09 Οκτ 2007

Tι χρυσός...τι βαμβάκι

Σε υψηλά επίπεδα συνεχίζει να κινείται η τιμή στο βαμβάκι που πωλείται ακόμη και προς 0,50 ευρώ το κιλό τη στιγμή που η παραγωγή έχει σημειώσει αισθητή κάμψη λόγω αφενός της ανομβρίας και αφετέρου της ανεπάρκειας σε νερό κατά βάση στις βαμβακοπαραγωγικές περιοχές.

Σημειώνεται ότι σήμερα η συγκομιδή σε αρκετές περιοχές βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο με τη συλλεχθείσα ποσότητα έχει ξεπεράσει το 50-60% της αναμενόμενης τελικής ποσότητας.

Σε επίπεδο παραγωγής ανάλογη είναι η εικόνα που παρατηρείται παγκοσμίως. Συγκεκριμένα παγκόσμια αποθέματα του προϊόντος βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας τετραετίας, ενώ η παραγωγή της Αμερικής για την περίοδο 2007/2008 αναμένεται να μειωθεί κατά 20% περίπου.

Σημαντική μείωση αναμένεται από τις χώρες της Αφρικής (-16%), αλλά και από την Τουρκία (-9%). Στον αντίποδα βρίσκονται οι εισαγωγές βάμβακος από την Κίνα αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά, τάση που προβλέπεται να συνεχιστεί και τα επόμενα προσεχή έτη.