• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
19:12 - 20 Νοε 2007

Τέλος στο sell off στην Ευρώπη, ''εύθραυστη ασφάλεια'' στην Wall

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι δείκτες των Ευρωπαϊκών αγορών καθώς οι επενδυτές αποφάσισαν να δώσουν τέλος στις ρευστοποιήσεις των προηγούμενων ημερών που έστειλαν τους δείκτες σε χαμηλό τριών μηνών.

Ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,73% στις 6.226,50 μονάδες, ο Γαλλικός CAC 40 κατά 1,36% στις 5.506,68 μονάδες, ενώ ο Γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 1,58% στις 7.630,31 μονάδες. Οι δείκτες ενισχύθηκαν στα 12 από τα 18 σημαντικότερα χρηματιστήρια της Δυτικής Ευρώπης.

Ο τεχνολογικός κλάδος, ο κλάδος των χημικών βιομηχανιών και των αυτοκινητοβιομηχανιών ηγήθηκε της ανόδου με τις μετοχές των BASF, Peugeot Citroen και Nokia να καταγράφουν σημαντικά κέρδη, ενώ ψηλότερα κινήθηκε και η μετοχή της ICAP, της μεγαλύτερης ασφαλίστριας τραπεζικών συναλλαγών του κόσμου, παρά τα όσα υπέφερε ο οικονομικός κλάδος τις προηγούμενες μέρες.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το μαζικό sell-off που παρατηρήθηκε τις τελευταίες μέρες έχει καταλαγιάσει, έχοντας προκαλέσει πτώση 1,8% στον δείκτη Dow Jones Stoxx 600 στο σύνολο του μήνα, καθοδηγούμενο από την ανησυχία για τις επιπτώσεις της κρίσης των subprime στην αγορά.

Την ίδια ώρα, στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού η φημολογία ότι η Fed θα προβεί σε έκτακτη συνέλευση καθώς και οι εκτιμήσεις της Credit Suisse που θέλουν την μετοχή της Google να αγγίζει τα 900 δολάρια τον επόμενο χρόνο προσέφεραν μια «εύθραυστη» σιγουριά στους επενδυτές.

Ο Dow ενισχύεται κατά 0,97% στις 13.083,87 μονάδες, ο Nasdaq κατά 1,40% στις 2.629,70 μονάδες, ενώ και ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 1,16% στις 1.449,94 μονάδες.

Οιμετοχές της Exxon Mobil και της Chevron κατέγραψαν υψηλό τριών μηνών ωθημένες από την νέα άνοδο στην τιμή του αργού στα 97 δολάρια ανά βαρέλι. Παράλληλα, η κρίση στον οικονομικό κλάδο «καλά κρατεί», αφού είναι ο μόνος που καταγράφει απώλειες στην σημερινή συνεδρίαση.

Της καθόδου στον οικονομικό κλάδο ηγείται η Freddie Mac, η δεύτερη μεγαλύτερη δανείστρια στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ, αφού ανακοίνωσε νωρίτερα ζημίες ρεκόρ για το τρίτο τρίμηνο, καθώς η αύξηση του αριθμού των κατασχέσεων μείωσε την αξία των ενυπόθηκων δανείων που έχει στην κατοχή της.

Συγκεκριμένα, οι καθαρές ζημιές ήταν της τάξης των 2,02 δις δολαρίων ή 3,29 δολαρίων ανά μετοχή, έναντι ζημιών 715 εκατ ή 1,17 δολαρίων ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Τα αποτελέσματα αυτά προκάλεσαν μεγάλη απαισιοδοξία στην αγορά, καθώς οι αναλυτές ανέμεναν ζημίες μόλις 1 λεπτού ανά μετοχή.

Η Freddie Mac, η οποία κατέχει ή εγγυάται ένα στα πέντε στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ, αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις της για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καθώς οι κατασχέσεις κατοικιώνδιπλασιάστηκαν τον Αύγουστο και ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ.