«Θέλω να ξεκινήσω, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη μου που με επανεξέλεξε ως Πρόεδρο αυτής της Συνέλευσης για δεύτερη θητεία. Θεωρώ την επανεκλογή μου ως ψήφο εμπιστοσύνης και έγκριση του έργου που κάνω από τότε που έγινα Πρόεδρος της Συνέλευσης τον Ιανουάριο του 2024», δήλωσε, κατά την έναρξη της χειμερινής συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στις προσπάθειές του να αυξήσει την προβολή της PACE: 412 διμερείς συναντήσεις το 2024 και αύξηση 60 τοις εκατό στη διεθνή κάλυψη των συνόδων της PACE: «Πρέπει να είμαστε πιο ορατοί όχι για τον εαυτό μας αλλά για τις αρχές που αγωνιζόμαστε για», υπογράμμισε.
Ο κ. Ρουσόπουλος αναφέρθηκε στην ακούραστη δουλειά της Συνέλευσης για να διασφαλίσει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «δεν θα εξομαλυνθεί και ότι η Συνέλευση μας θα παραμείνει συγκεντρωμένη και αποφασιστική» και αναφέρθηκε στις λεγόμενες «εκλογές» που έγιναν στις 26 Ιανουαρίου στη Λευκορωσία». όπου ο κ. Λουκασένκο επιβεβαίωσε τον εαυτό του ως κυβερνήτη της χώρας».
«Θα συζητήσουμε αυτό το θέμα αργότερα αυτή την εβδομάδα - και είναι πράγματι πολύ συμβολικό ότι αυτές οι ψεύτικες εκλογές συμπίπτουν με την πρώτη συμμετοχή της αντιπροσωπείας της λευκορωσικής αντιπολίτευσης [αντιπροσωπευτική αντιπροσωπεία των λευκορωσικών δημοκρατικών δυνάμεων βρίσκεται στο Στρασβούργο κατά τη διάρκεια της συνόδου] εργασίες της Συνέλευσης μας. Θέλω να τους καλωσορίσω και να τονίσω ότι η παρουσία τους στο Ημίκυκλό μας είναι ένα σημαντικό μήνυμα που στέλνουμε στον λαό της Λευκορωσίας ότι η Ευρώπη δεν τους έχει ξεχάσει».
Κατέληξε δε, λέγοντας ότι: «Πέρυσι δήλωσα ότι εμείς σε αυτή τη Συνέλευση στεκόμαστε στο πλευρό των καταπιεσμένων, όχι των καταπιεστών, υποστηρίζοντας περισσότερη διπλωματία και λιγότερες συγκρούσεις σε αυτούς τους ταραχώδεις καιρούς. Αυτό πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Πρέπει να αντισταθούμε στον κυνισμό. Πρέπει να αντισταθούμε σε οτιδήποτε υπονομεύει τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Φέτος γιορτάζουμε την 75η επέτειο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ας δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να υποστηρίξουμε τις αρχές μας ενάντια στον κυνισμό και τις αντιδημοκρατικές εμμονές».
Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο









