• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
ΗΠΑ: 12 Πολιτείες εναντιώνονται στους δασμούς και μηνύουν τον Τραμπ
18:02 - 24 Απρ 2025

ΗΠΑ: 12 Πολιτείες εναντιώνονται στους δασμούς και μηνύουν τον Τραμπ

Δώδεκα πολιτείες, στις περισσότερες από τις οποίες ηγούνται Δημοκρατικοί, μήνυσαν την Τετάρτη (23/4), τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, για τους δασμούς, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει την εξουσία να τους επιβάλλει αυθαίρετα, τη στιγμή που πλήττουν άμεσα τους πολίτες και επηρεάζουν ριζικά την καθημερινότητά τους.

Υποστηρίζοντας ότι μόνο το Κογκρέσο έχει την εξουσία να νομοθετεί για το θέμα, οι πολιτείες ζητούν από το δικαστήριο να εμποδίσει την κυβέρνηση Τραμπ να επιβάλει τους παράνομους, όπως τους χαρακτηρίζουν, δασμούς.

Μεταξύ των δώδεκα πολιτειών που μήνυσαν τον Ντόναλντ Τραμπ είναι και η Νέας Υόρκη, το Ιλινόις και το Όρεγκον, που αποτελούν μάλιστα τις τρεις τελευταίες πολιτείες που προσέφυγαν στα δικαστήρια.

Την περασμένη εβδομάδα η Καλιφόρνια κατέθεσε επίσης αγωγή, στην οποία ο κυβερνήτης Γκάβιν Νιούσομ και ο γενικός εισαγγελέας κατηγορούν την κυβέρνηση ότι κλιμακώνει έναν εμπορικό πόλεμο που έχει προκαλέσει «άμεση και ανεπανόρθωτη ζημία» στην οικονομία της Πολιτείας.

Αξιωματούχοι και επιχειρήσεις του Όρεγκον, ο κύριος ενάγων στην χθεσινή αγωγή, έχουν επίσης εκφράσει την ανησυχία τους για την ευαλωτότητα της εξαρτώμενης από το εμπόριο και της βιομηχανίας αθλητικών ειδών της Πολιτείας στους δασμούς.

Οι ενάγουσες πολιτείες τονίζουν ότι δεν έχουν την πολυτέλεια να μείνουν «με σταυρωμένα χέρια», τη στιγμή που «ένας πρόεδρος ακολουθεί μια παράνομη πολιτική που ανεβάζει τις τιμές στο σούπερ μάρκετ και εκτοξεύει στα ύψη τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας».

«Αυτοί οι δασμοί αγγίζουν κάθε πλευρά της ζωής μας – από την ουρά του ταμείου μέχρι το γραφείο του γιατρού – και έχουμε την ευθύνη να αντισταθούμε», υπογραμμίζουν.

Οι άλλες πολιτείες που συμμετέχουν στην αγωγή είναι: η Αριζόνα, το Κολοράντο, το Κονέκτικατ, το Ντέλαγουερ, το Μέιν, η Μινεσότα, η Νεβάδα, το Νέο Μεξικό και το Βερμόντ.

Λευκός Οίκος: Πρόκειται για κυνήγι μαγισσών

Ερωτηθείς σχετικά με την τελευταία αγωγή, ο Κους Ντεσάι, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, την χαρακτήρισε «κυνήγι μαγισσών» από τους Δημοκρατικούς εναντίον του Τραμπ.

«Η κυβέρνηση Τραμπ παραμένει δεσμευμένη να χρησιμοποιήσει την πλήρη νομική της εξουσία για να αντιμετωπίσει τις σαφείς εθνικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας», είπε, «τόσο τη μάστιγα της παράνομης μετανάστευσης και τη ροή της φαιντανύλης μέσω των συνόρων μας, όσο και το εκρηκτικό ετήσιο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ σε αγαθά».