Κεντρικό μέρος της ατζέντας του Τραμπ είναι η υλοποίηση της «μεγαλύτερης επιχείρησης απέλασης» στην ιστορία των ΗΠΑ, όπως είχε υποσχεθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2024, όπως αναφέρει το NBC. Στην υπηρεσία αυτού του στόχου, η κυβέρνησή του πίεσε τα δικαστήρια να επιτρέψουν την άμεση απομάκρυνση μεταναστών τους οποίους κατηγορεί ότι είναι μέλη μιας συμμορίας από τη Βενεζουέλα, χωρίς να τους δοθεί η ευκαιρία να υποστηρίξουν την υπόθεσή τους ενώπιον δικαστή.
Σε συνέντευξή του τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο απάντησε: «Ναι, φυσικά», όταν ρωτήθηκε αν κάθε άτομο στις Ηνωμένες Πολιτείες δικαιούται τη δέουσα διαδικασία.
Η Πέμπτη Τροπολογία του Αμερικανικού Συντάγματος
Ο Τραμπ, ωστόσο, δεν είναι τόσο σίγουρος.
«Δεν ξέρω. Δεν είμαι, δεν είμαι δικηγόρος. Δεν ξέρω», απάντησε ο Τραμπ όταν ρωτήθηκε αν συμφωνεί με τον Ρούμπιο. Τα σχόλιά του έγιναν κατά τη διάρκεια μιας εκτενούς συνέντευξης στο θέρετρό του Mar-a-Lago στη Φλόριντα.
Η Πέμπτη Τροπολογία του Συντάγματος λέει ότι «κανένας δεν θα στερείται της ζωής, της ελευθερίας ή της περιουσίας του χωρίς νόμιμη διαδικασία»- δεν λέει ότι το πρόσωπο αυτό πρέπει να είναι πολίτης των ΗΠΑ, και το Ανώτατο Δικαστήριο έχει αναγνωρίσει εδώ και καιρό ότι οι μη πολίτες έχουν ορισμένα βασικά δικαιώματα. Ο Τραμπ έχει επίσης πει ότι, ενώ «πρέπει πάντα να υπακούμε στους νόμους», θα ήθελε να δει και κάποιους «εγχώριους εγκληματίες» να στέλνονται στο Ελ Σαλβαδόρ, μια πρόταση που αποδοκιμάστηκε ευρέως από νομικούς.
Τα δικαστήρια με εμποδίζουν να απελάσω μετανάστες
Όταν η συντονίστρια προσπάθησε να του εξηγήσει τι λέει η Πέμπτη Τροπολογία, ο Τραμπ πρότεινε ότι μια τέτοια διαδικασία θα τον καθυστερούσε πολύ.
«Δεν ξέρω. Φαίνεται - μπορεί να λέει κάτι τέτοιο, αλλά αν μιλάμε για κάτι τέτοιο, τότε θα έπρεπε να έχουμε ένα εκατομμύριο ή 2 εκατομμύρια ή 3 εκατομμύρια δίκες», είπε. «Έχουμε χιλιάδες ανθρώπους που είναι - μερικοί δολοφόνοι και μερικοί έμποροι ναρκωτικών και μερικοί από τους χειρότερους ανθρώπους στη Γη».
«Εκλέχθηκα για να τους βγάλω από εδώ και τα δικαστήρια με εμποδίζουν να το κάνω», πρόσθεσε.
«Αλλά ακόμη και με αυτά τα νούμερα που λέτε, δεν χρειάζεται να υπερασπιστείτε το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών ως πρόεδρος;» ρωτήθηκε.
«Δεν ξέρω», απάντησε ο Τραμπ. «Πρέπει να απαντήσω λέγοντας, και πάλι, ότι έχω λαμπρούς δικηγόρους που εργάζονται για μένα και προφανώς θα ακολουθήσουν αυτό που είπε το Ανώτατο Δικαστήριο».
Τι αναφέρει το Ανώτατο Δικαστήριο
Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει ήδη καταστήσει σαφές στην κυβέρνηση Τραμπ σε τρεις διαφορετικές πρόσφατες αποφάσεις ότι πρέπει να επιτρέψει βασικά δικαιώματα δίκαιης διαδικασίας για τους μετανάστες με βάση τη μακροχρόνια κατανόηση των νόμων.
Αυτό δεν θα απαιτούσε πλήρεις δίκες, όπως πρότεινε ο Τραμπ. Αυτό που θα απαιτούσε είναι η ευκαιρία να εμφανιστούν ενώπιον δικαστή μετανάστευσης. Οι εν λόγω δικαστές δεν ανήκουν στον δικαστικό κλάδο- είναι υπάλληλοι του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης έχουν μιλήσει εναντίον τέτοιων περιορισμών, οδηγώντας σε ισχυρισμούς ότι έχουν αψηφήσει τις οδηγίες δικαστών κατώτερων δικαστηρίων, ακόμη και του Ανώτατου Δικαστηρίου, επισημαίνει το NBC.







