• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
09:22 - 15 Φεβ 2008

Νέες πιέσεις στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου

Σε πτωτική τροχιά κινήθηκαν οι ασιατικές μετά και τις χθεσινές ρευστοποιήσεις που σημειώθηκαν στη Wall Street. Στις απώλειες των μετοχών ηγούνται οι μετοχές των τραπεζών και της τεχνολογίας λόγω της ανησυχίας για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Την ίδια ώρα σε αρνητικό έδαφος κινούνται και τα παράγωγα των ευρωπαϊκών αγορών.

Στην Ιαπωνία, ο Topix ενισχύεται κατά 0,18% στις 1.334,89 μονάδες και ο Nikkei υποχωρεί κατά 0,03%στις 13.622,56 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng καταγράφει απώλειες κατά 0,07%στις 24.005,51 μονάδες.

Στην Κίνα ο CSI 300 κινείται πτωτικά κατά 1,37% στις 4.813,31 μονάδες, στη Νότιο Κορέα ο Kospi κατά 0,16% στις 1.694,77 μονάδες ενώ στη Σιγκαπούρη ο Straits ενισχύεται κατά 0,67% στις 3.066,10 μονάδες.

Η Μitsubishi UFJ Financial Group οδήγησε χαμηλότερα τις μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου μετά και τις δηλώσεις του Προέδρου της Fed Μπεν Μπερνάκι.

Σημαντικές πιέσεις δέχθηκε χθες η αμερικανική κεφαλαιαγορά, κλείνοντας με αρνητικά πρόσημα για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα, καθώς τόσο ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, όσο και ο υπουργός Οικονομίας, δήλωσαν ενώπιον του Κογκρέσου, ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε στενωπό, παρά το γεγονός ότι θα καταφέρει να σωθεί από την ύφεση και δεν αποκλείεται να καταγραφούν περαιτέρω απώλειες στον τραπεζικό κλάδο.

Ο Dow Jones υποχώρησε 1,40%, ή 175,26 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 12.376,98 μονάδες, ο Nasdaq βρέθηκε στις 2.332,54 μονάδες, με πτώση 1,74%, και ο Standard & Poor's 500 διαμορφώθηκε στις 1.348,86 μονάδες χαμηλότερα κατά 1,34%.

Τόσο ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι, όσο και ο υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ, Χένρι Πόλσον, αναγνώρισαν ενώπιον του Κογκρέσου ότι η αμερικανική οικονομία θα «τρέξει» τα προσεχή τρίμηνα με το βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων ετών.

Ωστόσο εκτιμούν ότι θα συνεχίσει να ενισχύεται και δε θα περιέλθει σε ύφεση, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει από την κρίση στην αγορά κατοικίας, τα υψηλά ενεργειακά κόστη και την αναταραχή στις κεφαλαιαγορές.

Ο δε πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι, από την πλευρά του εμφανίστηκε έτοιμος καιγια νέα μείωση των επιτοκίων του δολαρίου προκειμένου να τονωθεί η αμερικανική οικονομία.