• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
23:00 - 06 Μαρ 2008

Δεν είχαν τέλος οι απώλειες στη Wall-210 μονάδες έχασε ο Dow

Σημαντικές απώλειες σχεδόν 2% κατέγραψαν οι δείκτες στην συνεδρίαση της Wall Street με το ράλι του αργού στα 105 δολάρια και την πτώση του δολαρίου να βρίσκονται στο επίκεντρο, ενώ απογοητευτικά ήταν και τα νέα από την αγορά κατοικίας με τις κατασχέσεις να κινούνται σε ιστορικά υψηλά.

Ο Dow Jones υποχώρησε 1,76%, στις 12.039,09 μονάδες, ο Nasdaq βρέθηκε στις 2.220,50 μονάδες, υποχωρώντας 2,30% και ο Standard & Poor's 500 κατέγραψε απώλειες της τάξης του 2,20%, στις 1.304,35 μονάδες.

Ο πολύπαθος ο χρηματοοικονομικός κλάδος ηγήθηκε των απωλειών με τις τράπεζες να υποχωρούν σημαντικά. Μεγάλες απώλειες κατέγραψαν οι Citigroup (0,79 δολάρια), Merrill Lynch (3,12 δολάρια σε χαμηλό 5 χρόνων), και Goldman Sachs (5,72 δολάρια), οι οποίες έστειλαν το σύνολο του χρηματοοικονομικού κλάδου σε χαμηλό σχεδόν 5 χρόνων.

Στο επίκεντρο των απωλειών βρέθηκαν και οι Bear Stearns, Lehman Brothers και Morgan Stanley.

Στο μέτωπο των μακροοικονομιών, μειωμένες κατά 24.000, στις 351.000, ήταν οι νέες αιτήσεις χορήγησης επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός των συνεχιζόμενων αιτήσεων για λήψη επιδόματος αυξήθηκαν κατά 29.000, στα 2,83 εκατ. Να σημειωθεί ότι τα επίπεδα αυτά είναι τα υψηλότερα από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2005.

Οσον αφορά τα επιχειρηματικά νέα της ημέρας, η General Motors συμφώνησε να προσφέρει δύο δάνεια αξίας περίπου 3 δις δολαρίων προκειμένου να βοηθήσει τη εταιρεία εξοπλισμού αυτοκινήτων, Delphi, να εξέλθει από τη χρεοκοπία.

Διευρυμένες τραπεζικές απώλειες και στην Ευρώπη

Απώλειες κατέγραψαν για τρίτη φορά μέσα στην εβδομάδα οι δείκτες στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, καθώς ενισχύεται η εκτίμηση ότι οι ζημίες στις χρηματοπιστωτικές θα επεκταθούν αρκετά, ενώ παράλληλα οι τιμές ρεκόρ του πετρελαίου άσκησαν πιέσεις στις αεροπορικές.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 1,49% στις 5.766,40 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κινείται πτωτικά κατά 1,65% στις 4.678,05 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX καταγράφει απώλειες κατά 1,38% στις 6.591,31 μονάδες.

Στο επίκεντρο των απωλειών βρέθηκε η UBS, η οποία υποχώρησε σε χαμηλό σχεδόν 5 χρόνων, καθώς η JP Morgan εκτιμά ότι η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης προέβη σε πώληση «εκτάκτου ανάγκης» τοποθετήσεών της αξίας 24 δις δολαρίων οι οποίες συνδέονταν με τα ενυπόθηκα δάνεια.

Χαμηλότερα κινήθηκε και η Aegon, η δεύτερη μεγαλύτερη ασφαλιστική στην Γερμανία, η οποία υποχώρησε σε χαμηλό 6 εβδομάδων μετά την πτώση κατά 26% που σημείωσε στην κερδοφορία της.