• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Στην Ατλάντα ο Λαβρόφ για τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G20
16:32 - 28 Οκτ 2026

Στην Ατλάντα ο Λαβρόφ για τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G20

Δες περισσότερα άρθρα του Reporter.gr όταν αναζητάς ειδήσεις στην Google

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, πρόκειται να λάβει μέρος στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G20, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 30 και 31 Οκτωβρίου στην Ατλάντα των ΗΠΑ.

Τη συμμετοχή του επιβεβαίωσε την Τετάρτη (28/10) η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σύμφωνα με το Reuters.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών αναμένεται να βρεθούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις που επηρεάζουν τη διεθνή οικονομία, καθώς και οι προκλήσεις που απορρέουν από τις συνεχιζόμενες ένοπλες συγκρούσεις, όπως ανέφερε η Ζαχάροβα.

Πιο αναλυτικά, τη διήμερη συνάντηση θα φιλοξενήσει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο. Σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά, οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν σε κοινές οικονομικές προκλήσεις και ζητήματα ασφάλειας. Ιδιαίτερη βαρύτητα αναμένεται να δοθεί στην προστασία της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, στη διασφάλιση της ενεργειακής και επισιτιστικής επάρκειας, καθώς και στη θωράκιση των εφοδιαστικών αλυσίδων.

Οι αντιδράσεις για την επανεμφάνιση της Ρωσίας στις συναντήσεις της G20

Η επικείμενη παρουσία του Λαβρόφ πραγματοποιείται στον απόηχο των αντιδράσεων που έχουν προκαλέσει οι πρωτοβουλίες της αμερικανικής κυβέρνησης για την επανενεργοποίηση της ρωσικής συμμετοχής στις εργασίες της G20.

Τον περασμένο Αύγουστο, η συμμετοχή του Ρώσου υπουργού Οικονομικών, Αντόν Σιλουάνοφ, στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών κεντρικών τραπεζών της G20 στις ΗΠΑ είχε προκαλέσει δυσαρέσκεια σε Ευρωπαίους αξιωματούχους. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, είχε χαρακτηρίσει την υποδοχή του Ρώσου ομολόγου του ανησυχητικό μήνυμα, με φόντο τη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Λίγες ημέρες πριν από την επιβεβαίωση της συμμετοχής του Λαβρόφ, η Μόσχα είχε εκφράσει προβληματισμό για το γεγονός ότι δεν είχαν οριστικοποιηθεί οι αναγκαίες διευθετήσεις για την παρουσία της ρωσικής αντιπροσωπείας στην Ατλάντα.

Στις 21 Οκτωβρίου, η Ζαχάροβα είχε δηλώσει ότι η Ρωσία είχε καταθέσει εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας τον κατάλογο των μελών της αποστολής της. Παράλληλα, είχε επισημάνει ότι οι προετοιμασίες βρίσκονταν σε εξέλιξη, παρά τις εκκρεμότητες που παρέμεναν.

Προοίμιο της συνόδου κορυφής του Δεκεμβρίου

Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στην Ατλάντα αποτελεί προπαρασκευαστικό σταθμό ενόψει της συνόδου κορυφής της G20, την οποία αναμένεται να φιλοξενήσει ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, στις 14 και 15 Δεκεμβρίου, στο Ντόραλ της Φλόριντα, κοντά στο Μαϊάμι.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει γνωστοποιήσει ότι στις βασικές προτεραιότητες της επικείμενης συνόδου περιλαμβάνονται η ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, η ενεργειακή ασφάλεια, η προώθηση της τεχνολογικής καινοτομίας και η ενίσχυση της ανθεκτικότητας των εφοδιαστικών αλυσίδων.

Σε δηλώσεις του στις 21 Οκτωβρίου, ο Μάρκο Ρούμπιο είχε εκτιμήσει ότι ο Λαβρόφ θα συμμετείχε στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στην Ατλάντα, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι εκείνη τη στιγμή δεν είχε επιβεβαιωθεί πως θα έδινε ο ίδιος το «παρών».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είχε αφήσει, παράλληλα, ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, στη σύνοδο κορυφής της G20 τον Δεκέμβριο. Μέχρι τότε, ωστόσο, δεν υπήρχε επίσημη επιβεβαίωση από τη ρωσική πλευρά.