• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
18:10 - 16 Απρ 2008

Ράλι ανόδου σε Wall Street και Ευρώπη

Με σημαντικά κέρδη στους δείκτες έγινε η έναρξη της συνεδρίασης στη Wall Street καθώς η καλύτερη των αναμενόμενων κερδοφορία των Intel, JP Morgan και Coca-Cola έκλεψαν την παράσταση από τα μεικτά μακροοικονομικά της ημέρας. Την ίδια ώρα, συνεχίζεται το ράλι ανόδου στην Ευρώπη.

Ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,89% στις 12.472,22 μονάδες, ο S&P 500 κατά 0,88% στις 1.346,18 μονάδες και ο Nasdaq καταγράφει κέρδη 1,29% στις 2.315,59 μονάδες.

Ο τεχνολογικός κλάδος κλέβει την παράσταση με την μετοχή της Intel να ενισχύονται κατά περισσότερο από 7%, ενώ ενισχυμένος εμφανίζεται και ο χρηματοοικονομικός κλάδος με την JP Morgan να καταγράφει κέρδη 3,7% και τη Wells Fargo 6,5%.

Στα εταιρικά της ημέρας, στα 2,37 δισ. δολάρια ή 68 σεντς ανά μετοχή διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της τρίτης μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας των ΗΠΑ JPMorgan Chase & Co στο πρώτο τρίμηνο του έτους, 50% χαμηλότερα συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2007.

Η κάμψη αυτή στην κερδοφορία της τράπεζας - που επιβεβαίωσε τις προβλέψεις των αναλυτών - αποδίδεται στην κρίση στην αγορά ενυπόθηκων δανείων υψηλού ρίσκου, η οποία ανάγκασε την JPMorgan να προβεί σε διαγραφές συνολικού ύψους 5,1 δισ. δολαρίων.

Σε ανακοίνωσή του, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τζέιμι Ντίμον αναφέρει πως «τα κέρδη σε αυτό το τρίμηνο υποχώρησαν σημαντικά, καθώς οι συνθήκες της αγοράς και το πιστωτικό περιβάλλον παρέμειναν δύσκολα».

Επιπλέον, αυξημένα κατά 19% εμφανίζονται τα κέρδη πρώτου τριμήνου της Coca-Cola, της μεγαλύτερης εταιρείας αναψυκτικών στον κόσμο. Τα κέρδη ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών καθώς οι πωλήσεις της στη Λατινική Αμερική και τη Ρωσία παρουσίασαν άνοδο.

Ειδικότερα, τα κέρδη της επιχείρησης ενισχύθηκαν στα 1,5δισ. δολάρια ή 64 λεπτά ανά μετοχή, από 1,26 δισ. δολάρια ή 54 λεπτά ανά μετοχή για το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα.

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, αυξημένη κατά 0,3% παρουσιάζεται η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Fed, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που την ήθελαν να υποχωρεί κατά 0,1%. Η εργοστασιακή παραγωγή παρουσίασε άνοδο 0,1%, ενώ η παραγωγή βιομηχανικού εξοπλισμού ενισχύθηκε κατά 0,6%.

Εξαίρεση αποτέλεσε η παραγωγή αυτοκινήτων, η οποία υποχώρησε κατά 5,4% επηρεασμένη αρνητικά από τις απεργίες σε μεγάλες παραγωγούς εξαρτημάτων.

Στον αντίποδα, ενισχύθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ των Μάρτιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Απασχόλησης, καθώς αυξήθηκαν σημαντικά τα κόστη στον τομέα της ενέργειας και των τροφίμων.

Αναλυτικότερα, οι τιμές παραγωγού για το μήνα Μάρτιο ενισχύθηκαν κατά 0,30%, με άνοδο 1,9% να σημειώνεται στις τιμές ενεργειακών προϊόντων.

Τέλος, πτώση 11,9% παρουσίασαν οι ενάρξεις κατοικιών για το μήνα Μάρτιο στις ΗΠΑ, υποχωρώντας σε χαμηλό 17 χρόνων.

Οι τιμές των τροφίμων παρουσίασαν αύξηση 0,2%, ενώ ο δομικός πληθωρισμός εξαιρουμένων των ενεργειακών προϊόντων και των τροφίμων παρουσίασε άνοδο 0,2%.

Την ίδια ώρα, ενισχυμένοι εμφανίζονται οι δείκτες και στη δικιά μας πλευρά του Ατλαντικού καθώς οι πωλήσεις της Intel ξεπέρασαν τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ οι ενισχυμένες τιμές των μετάλλων λειτουργούν ως μοχλός ανόδου στον κλάδο των εξορύξεων.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 1,42 %, στις 5.990,80 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX βρίσκεται στις 6.667,62 μονάδες με κέρδη 1,25% και στο Παρίσι ο CAC 40 με άνοδο 1,34% βρίσκεται στις 4.844,84 μονάδες.

Στο επίκεντρο της ανόδου βρίσκεται ο τεχνολογικός κλάδος με την Infineon Technologies να ξεχωρίζει, ενώ ακολουθεί μια σειρά εταιρειών όπως οι BHP Billiton, LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, Coca-Cola και η JPMorgan Chase & Co να καταγράφουν σημαντικά κέρδη.

.