Οι καταθέσεις στην Kaupthing είναι πλήρως διασφαλισμένες, και σκοπός της κρατικοποίησης είναι η διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος της χώρας, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση των αρχών της Ισλανδίας.
Το τραπεζικό σύστημα της Ισλανδίας βρίσκεται σε βαθιά κρίση και με τον δανεισμό να ξεπερνά κατά 12 φορές το μέγεθος της οικονομίας της χώρας. Σημειώνεται ότι το κράτος έχει αναλάβει και τον έλεγχο της δεύτερης και της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας, Glitnir Bank και Landsbanki Islands.
Ο Ισλανδός πρωθυπουργός ανέφερε χθες ότι ίσως στραφεί για βοήθεια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείου, καθώς η χώρα δεν κατάφερε να εξασφαλίσει δάνεια από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες.
Στο μεταξύ, η κεντρική τράπεζα της χώρας εγκατέλειψε χθες τα σχέδια για «κλείδωμα» του νομίσματός της, υποδηλώνοντας πως δεν είναι σε θέση να σταματήσει την «κατρακύλα» του.



