Μετά από δειγματοληπτικό έλεγχο που διενέργησε ο ΣΕΕΔΔ, διαπιστώθηκαν καθυστερήσεις στις διαβιβάσεις των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για γνωμοδότηση από δύο έως δεκαέξι μήνες, όταν ο νομοθέτης ορίζει ρητά δέκα ημέρες για την ολοκλήρωση της εν λόγω διαδικασίας.
Σύμφωνα με το πόρισμα το ζήτημα των καθυστερήσεων δεν επικεντρώνεται μόνο στην Περιφέρεια Αττικής, καθώς τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν εκδοθεί από τις 9 αρμόδιες Περιφέρειες λιγότερο από το 10% των 6000 εγκρίσεων ΜΠΕ, παρόλο που οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας έχουν καταθέσει έγκαιρα τα προβλεπόμενα από το νόμο δικαιολογητικά.
Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Εταιριών Κινητής Τηλεφωνίας, επισημαίνει ότι το θέμα των καθυστερήσεων στις αδειοδοτήσεις σταθμών βάσης από τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Περιφερειών αποτελεί ζήτημα μείζονος σημασίας για τον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας, καθώς επηρεάζει άμεσα και ουσιαστικά την απρόσκοπτη και αποτελεσματική λειτουργία των δικτύων.
Σημειώνεται ότι το 2009 η συνεισφορά της κινητής τηλεφωνίας στα δημόσια έσοδα ανήλθε σε 2 δισ. ευρώ, ενώ οι θέσεις εργασίας σε 80 χιλιάδες περίπου.