• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
12:52 - 01 Δεκ 2008

Φως στο τούνελ βλέπει η UBS το 2009 - Eκτός Global Τοp 40 η ETE

Φως στην άκρη του τούνελ - το οποίο δεν προέρχεται από ένα τρένο αλλά από το φωτεινό άστρο της χρηματιστηριακής σταθεροποίησης, «βλέπει» η UBS σε σημερινή έκθεση της για τις προοπτικές του 2009, με τίτλο « Global Equity Strategy - Outlook 2009 - light at the end of the tunnel ». Ωστόσο, τονίζει πως οι συνθήκες αν και δεν αλλάζουν την προτίμηση της για την αμερικάνικη αγορά έναντι της ευρωπαϊκής και της βρετανικής, την οδηγούν στο να προχωρήσει σε αλλαγές στην λίστα με τις 40 κορυφαίες επιλογές της, αφαιρώντας πλέον την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας.

Το 2009 θα είναι ένα έτος όπου η ανάπτυξη και το χρηματοοικονομικό στρες θα τεθούν στο απέναντι στρατόπεδο των αποτιμήσεων και των πολιτικών των αρχών, σε μία μορφή μάχης. Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, ενώ τα νέα από το εταιρικό και το μακροοικονομικό μέτωπο αναμένεται να συνεχίσουν να είναι «φτωχά» για τους επόμενους μήνες, η σταθεροποίηση των αγορών είναι ένα βέβαιο στοίχημα. Με την στήριξη των αποτιμήσεων, τα κέρδη στις μετοχές είναι πολύ πιθανά το νέο έτος και οι παραδοσιακές προσδοκίες για μονοψήφιες αποδόσεις δεν είναι ρεαλιστικές. Αντίθετα, η UBS εκτιμά πως είναι πιθανό να δούμε σημαντικές διψήφιες αποδόσεις στις αγορές. Πάντως, προτού δούμε διατηρητέα κέρδη στις μετοχές, η μεταβλητότητα θα παραμείνει και η σταθεροποίηση που θα έλθει, σημαίνει πως οι δυναμικές των αγορών θα αλλάξουν σημαντικά.

Οπως τονίζει η UBS, δεν θα πρέπει να μπερδεύουμε την λέξη «φθηνό» με την λέξη «αξία». Για το μεγαλύτερο μέρος του 2008 οι αποτιμήσεις από μόνες τους δεν μπόρεσαν να αποτελέσουν τον καταλύτη για μία διατηρητέα ανάκαμψη των αγορών. Και οι ελκυστικές αποτιμήσεις ήταν ένα σημάδι για την ευαισθησία της αγοράς και όχι για ευκαιρία. Ετσι, σημείο-κλειδί για υπεραποδόσεις το 2009 θα αποτελέσει η επιλογή αγορών, κλάδων και μετοχών που αποζημιώνουν τους επενδυτές για το ρίσκο που θα πάρουν.

Οι αποτιμήσεις σήμερα δείχνουν πως οι κυκλικοί κλάδοι προσφέρουν ελκυστική αξία εάν συγκριθούν με τους αμυντικούς κλάδους. Ομως είναι πολύ νωρίς για να βουτήξει κανείς στις κυκλικές μετοχές. Οι ανησυχίες γύρω από την ανάπτυξη και την κερδοφορία, μαζί με την ισχυρή μεταβλητότητα, δεν διευκολύνουν τα πράγματα. Επίσης, τα αποτελέσματα του τετάρτου τριμήνου αναμένεται να είναι αρκετά αδύναμα. Με λίγα λόγια, το κόστος τοποθέτησης σε κυκλικές μετοχές θα είναι η υψηλότερη μεταβλητότητα. Επίσης, το κόστος τοποθέτησης σε αμυντικές μετοχές είναι το υψηλό επίπεδο των αποτιμήσεων. Οταν η μεταβλητότητα χαλαρώσει σημαντικά, τότε οι κυκλικοί κλάδοι θα μπορέσουν να προσφέρουν εξαιρετική αξία.

Ετσι, η UBS σημειώνει πως προς το παρόν διατηρεί την προτίμηση της για άμυνα. Τηρεί στάση overweight στα βασικά καταναλωτικά αγαθά, τις τηλεπικοινωνίες και την τεχνολογία, ενώ underweight θέσεις τηρεί στα βασικά υλικά, την ενέργεια, τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και την βιομηχανία.

Επίσης, διατηρεί την προτίμηση της για τις αμερικάνικες μετοχές και την underweight στάση της για τις ευρωπαϊκές και τις βρετανικές. Αν και το μεγαλύτερο μέρος των πλεονεκτημάτων της αμερικάνικης αγοράς έχει εξαλειφθεί, δεν υπάρχει κάποια σημαντική ένδειξη που να δικαιολογεί την προτίμηση των αγορών της Ευρώπης ακόμα. Σε ότι αφορά τις αναδυόμενες αγορές, η UBS παραμένει ουδέτερη και εκτιμά πως είναι ακόμη νωρίς να αγοράσει κανείς μετοχές τις περιοχής παρά το γεγονός του ότι είναι πολύ φθηνές σήμερα.

Τέλος, προχωρά σε αλλαγές στην λίστα των προτιμώμενων μετοχών της στην οποία προσθέτει τις McDonald’s, State Street, United Technologies, Intel, Telefonica, HSBC, Anglo American, Seven & I, Takeda Pharma, Japan Tobacco, Central Japan Railways, και αφαιρεί τις Campbell Soup, PepsiCo, Εθνική Τρα΄πεζα, K+S, GlaxoSmithKline, Xstrata, Toyota, Mizuho, Komatsu, Nintendo, Pekao.