• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
09:57 - 24 Μάι 2007

Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τα αποτελέσματα του ομίλου Μυτιληναίος

Υψηλότερα των εκτιμήσεων ήταν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο όμιλος Μυτιληναίος. Αποτελέσματα δημοσίευσε και η ΜΕΤΚΑ και η Αλουμίνιον της Ελλάδος. Οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 11% διαμορφούμενες στα 225,4 εκατ. έναντι εκτίμησης για 203,5 εκατ., τα EBITDA υποχώρησαν 6% και στα 41 εκατ. με τις μέσες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 37 εκατ. και τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν κατά 62% στα 22,6 εκατ. έναντι εκτίμησης 13 εκατ. ευρώ.

Οι πωλήσεις της Μέτκα ενισχύθηκαν κατά 9% στα 68 εκατ., τα EBITDA ανήλθαν στα 14,2 εκατ. ενισχυμένα κατά 21% και τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 8,97 εκατ. αυξημένα κατά 32%.

Η Αλουμίνιον της Ελλάδος εμφάνισε αύξησε πωλήσεων 8% στα 119 εκατ., ενίσχυση EBITDA κατά 2,4% και στα 25,6 εκατ., ενώ τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν κατά 35% διαμορφούμενα στα 14,5 εκατ. λόγω των χαμηλότερων κερδών από πωλήσεις συμμετοχών.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου ανήλθε στα 225 εκατ. έναντι των 202 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους, σημειώνοντας αύξηση 11,3%, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 23 εκατ. έναντι 59 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου του 2006. Να σημειωθεί ότι στα αποτελέσματα του 2006 περιλαμβάνονταν κεφαλαιουχικά κέρδη € 50 εκατ.

Αναλυτικότερα, τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ) μειώθηκαν κατά 8,0% φθάνοντας τα 35 εκατ. έναντι 38 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου του 2005, ενώ τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 41 εκατ. από 43 εκατ. το 2006. Η μείωση των μεγεθών οφείλεται κυρίως στην πτώση των τιμών αλούμινας.

Το σύνολο του Ενεργητικού για την τρέχουσα περίοδο ξεπέρασε το 1,41 δις έναντι 1,37 δις τoυ 2006. Τα Ίδια Κεφάλαια του Ομίλου ανέρχονται σε 747,7 εκατ. έναντι 779,1 εκατ. της 31/12/2006, ενώ αν υπολογισθούν οι πραγματικές κεφαλαιοποιήσεις των εισηγμένων θυγατρικών (mark – to – market) ‘ΜΕΤΚΑ Α.Ε.’, ‘Αλουμίνιον της Ελλάδος Β.Ε.Α.Ε.’ και ‘ΔΕΛΤΑ Project’ τα ίδια κεφάλαια υπερβαίνουν τα 1,35 δις.

Ειδική αναφορά θα πρέπει να γίνει στη σύναψη στρατηγικής συμμαχίας στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης της ENDESA, της μεγαλύτερης ισπανικής εταιρίας ηλεκτρισμού, και της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.- ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ.

Η συμφωνία που υπογράφηκε στις 28 Μαρτίου του 2007 προβλέπει τη δημιουργία νέας κοινής εταιρίας, της Endesa Hellas, η οποία έχει όλες τις προϋποθέσεις να καταστεί ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός ενέργειας στην Ελλάδα, με ευρεία βάση παραγωγικού δυναμικού θερμικών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Πρόοδο στα αποτελέσματα παρουσιάζει και η ‘Αλουμίνιον της Ελλάδος Β.Ε.Α.Ε.’. Πιο συγκεκριμένα ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 8,2%, φθάνοντας τα € 119 εκατ., τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ) σημείωσαν αύξηση της τάξης του 1,6% φθάνοντας τα 22 εκατ., ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 26 εκατ. από 25 εκατ. της προηγούμενης περιόδου, σημειώνοντας αύξηση 2,3%. Τέλος, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας έφθασαν τα 15 εκατ. έναντι 22 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2006 γεγονός που οφείλεται στην ύπαρξη χρηματοοικονομικών εσόδων ύψους 9,4 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2006. Να σημειωθεί ότι η Εταιρεία βάσει των αυξημένων ταμειακών ροών υλοποιεί με εντατικό ρυθμό το πρόγραμμα επενδύσεών της, χωρίς να επιβαρύνεται το τραπεζικός δανεισμός της Εταιρίας ο οποίος παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα ( 7,7 εκατ).

Αύξηση του κύκλου εργασιών και των κερδών του παρουσίασε και ο Όμιλος ΜΕΤΚΑ. Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 8,0% και έφτασε τα € 68 εκατ. έναντι των 63 εκατ. της προηγούμενης περιόδου. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ) έφθασαν τα 13 εκατ. έναντι 10 εκατ. το 2006, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 14 εκατ. από 12 εκατ. της προηγούμενης περιόδου σημειώνοντας αύξηση 21,5%. Τέλος, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 9 εκατ. έναντι 7 εκατ. σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 31,2%. Σημαντικό γεγονός είναι ότι ο τραπεζικός δανεισμός της Εταιρίας παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα του Ομίλου την 31/03/2007 ανέρχονται σε € 9 εκατ.

Στο διάστημα που πέρασε, η ΜΕΤΚΑ εδραιώθηκε περαιτέρω ως ο πλέον εξειδικευμένος κατασκευαστ