• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Σήμερα το βράδυ θα ξέρουμε τι αυξήσεις κεφαλαίου θα χρειαστούν οι τράπεζες
00:08 - 06 Οκτ 2014

Σήμερα το βράδυ θα ξέρουμε τι αυξήσεις κεφαλαίου θα χρειαστούν οι τράπεζες

  Σήμερα το βράδυ θα ξέρουν οι τραπεζίτες που περίπου θα κινηθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου που θα χρειαστούν για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των ευρωπαικών σtress test. Θα το μάθουν από τον απεσταλμένο της Alpha Bank στη Φρανκφούρτη ο οποίος θα είναι ο πρώτος Έλληνας τραπεζίτης που θα πάρει τον φάκελλο με τη μεθοδολογία για τις αυξήσεις κεφαλαίου από την ΕΚΤ.

Ο εκπρόσωπος της Alpha Bank θα φτάσει στην ΕΚΤ σήμερα το πρωί, θα παραλάβει τον φάκελλο και θα επιστρέψει το βράδυ. Οι υπόλοιποι τραπεζίτες θα κρέμονται στα τηλέφωνα για να μάθουν ποιά μεθοδολογία τελικώς επελέγει από την ΕΚΤ. Η μεθοδολογία αυτή θα ισχύσει για όλες τις τράπεζες, συνεπώς οι τραπεζίτες θα είναι σε θέση αύριο κιόλας να έχουν μια εικόνα για το τι τους περιμένει. Η εικόνα αυτή δεν θα είναι ακριβής, αλλά θα προσεγγίζει πολύ την πραγματικότητα.

Αυτό που περιμένουμε λοιπόν, είναι ότι το Χρηματιστήριο, από αύριο, Τρίτη, θα ενσωματώσει στις τιμές των τραπεζικών μετοχών το προιόν αυτής της πληροφόρησης.

Βεβαίως μένει να αποσαφημιστεί ποιές θα είναι οι τελικές ανάγκες και κυρίως σε ποιές τιμές θα γίνουν οι αυξήσεις κεφαλαίου - για όσες τράπεζες χρειαστούν αύξηση. Οι τιμές των αυξήσεων θα καθορίσουν και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των τραπεζών, το οποίο θα κριθεί κυρίως από το αν το ΤΧΣ θα συμμετάσχει στις αυξήσεις και σε ποιό ποσοστό.

Οι τιμές στις οποίες θα γίνουν οι αυξήσεις θα σχετίζονται και με τη διάθεση της κυβέρνησης να συμμετάσχει το ΤΧΣ σε αυτές και φυσικά παο ΄τις διαθέσεις της αγοράς, δηλαδή από το αν οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι και σε ποιά τιμή να συμμετάσχουν στις αυξήσεις.

Σύμφωνα με τα όσα μέχρι σήμερα διαρρέουν από την κυβέρνηση, πρωταρχικός της στόχος είναι να μείνουν λεφτά στο ΤΧΣ για να χρησιμοποιηθούν ώς "μαξιλαράκι" για τις μελλοντικές ανάγκες του προυπολογισμού, δηλαδή για την κάλυψη των δημοσιονομικών κενών και για τον περιορισμό των δανείων που θα χρειαστεί η χώρα από τις αγορές. Συνεπώς, μάλλον η πρόθεση της κυβέρνησης θα είναι να εκμηδενίσει την συμμετοχή του ΤΧΣ στις αυξήσεις κεφαλαίου. Οι τελικές αποφάσεις για τις αυξήσεις κεφαλαίου θα ανακοινωθούν επισήμως στις 24 Οκτωβρίου.

Πάντως αύριο Τρίτη, όλες οι πληροφορίες που θα έρθουν από την Alpha Bank και οι σκέψεις των τραπεζιτών και της κυβέρνησης για τις αυξήσεις κεφαλαίου, θα ενσωματωθούν στις τιμές των τραπεζικών μετοχών.

Γ.Ν.

Τελευταία τροποποίηση στις 06/10/2014 - 09:33