• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
10:33 - 16 Μαρ 2007

ΤΤ: Πότε θα γίνει το placement - Tι λέει στο "R" o Π. Τσουπίδης

Η διενέργεια placement μεταξύ Απριλίου και Μαΐου στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα πρέπει να θεωρείται εύλογη, αναφέρει ο πρόεδρος του Τ.Τ. κ Π. Τσουπίδης στο «R». Ωστόσο σε κάθε περίπτωση ο μέτοχος, δηλαδή το Δημόσιο, θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για τον χρόνο και το ύψος του ποσοστού που θα διατεθεί. Η εισήγηση της διοίκησης του Τ.Τ. προς το Ελληνικό δημόσιο είναι να διενεργηθεί placementκαι το ποσοστό του να υποχωρήσει κάτω από το 51%.

Ενδεχομένως να διατεθεί 15% και μια μετοχή. Σε αυτή την περίπτωση το ποσοστό του Δημοσίου, έστω και για μία μετοχή θα υποχωρήσει κάτω από το 51%, δηλαδή τον έλεγχο της πλειοψηφίας.

Πάντως δεν μπορεί να αποκλεισθεί τελικά το ποσοστό που θα διατεθεί να είναι και μεγαλύτερο του 15% π.χ. 17-18% ανάλογα όμως, με τις συγκυρίες της αγοράς.

Στόχος είναι να το Ελληνικό δημόσιο να αντλήσει από αυτή την διαδικασία περίπου 400 εκατ ευρώ.

Μετά την ολοκλήρωση του placementτο ελληνικό δημόσιο σε συνεργασίαμε την διοίκηση του Τ.Τ. θα αποσαφηνίσουν την στρατηγική αν δηλαδή το Ταμιευτήριο προχωρήσει σε εξαγορά ή αν υπάρξουν άλλα εναλλακτικά σχέδια.

Πάντως έως τώρα το ελληνικό δημόσιο εμφανίζεται με σταθερή γραμμή όσον αφορά το Τ.Τ. δηλαδή δεν επιθυμεί την πώληση σε άλλη τράπεζα.

Το Τ.Τ. βρίσκεται σε μια φάση πλήρους αναδιάρθρωσης με κυριότερα χαρακτηριστικά την αύξηση των δανείων αλλά και την βελτίωση της κερδοφορίας.

Παράλληλα θα υπάρξουν πρωτοβουλίες ώστε να διευρυνθεί περαιτέρω η πελατειακή βάση.

Συνολικά το ΤΤ διαθέτει 4,2 εκατ λογαριασμούς εκ των οποίων περίπου 1-1,2 εκατ είναι ανενεργοί.

Τα αποτελέσματα του ΤΤ θα ανακοινωθούν τέλη Μαρτίου.

Σύμφωνα με ενδείξεις τα κέρδη θα ανέλθουν στα 130-131 εκατ ευρώ σημειώνοντας αύξηση 7% περίπου. Σημειώνεται ότι η προ φόρων αύξηση ανέρχεται στο 20% αλλά το ΤΤ όπως οι περισσότερες τράπεζες επιβαρύνονται με έκτακτο φόρο 15 εκατ ευρώ από φορολόγηση αποθεματικών.

Το μέρισμα που θα διανεμηθεί ενδεχομένως να ανέλθει στα 0,55 ευρώ ανά μετοχή

Π. Λεωτσάκος