Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το πλοίο ανήκει στην ελληνική εταιρεία Aegean Shipping και μετέφερε σχιστολιθικό πετρέλαιο. Ακολουθούσε προκαθορισμένη διαδρομή με τελικό προορισμό το Ρότερνταμ, σύμφωνα με την αναφορά.
Το περιστατικό σημειώθηκε τρεις ημέρες μετά την αποστολή ρωσικού αεροσκάφους σε σχέση με απόπειρα της Εσθονίας να εμποδίσει τη διέλευση ρωσικού «σκιώδους» δεξαμενόπλοιου.
Τα πλοία που αποπλέουν από το Sillamäe συνήθως διέρχονται από ρωσικά ύδατα, καθώς η διαδρομή θεωρείται πιο ασφαλής για μεγάλα πλοία σε σύγκριση με τη διέλευση μεταξύ αβαθών περιοχών εντός των εσθονικών υδάτων. Ωστόσο, το Υπουργείο Μεταφορών της Εσθονίας ανέφερε ότι πρόκειται για το πρώτο τέτοιο περιστατικό και ότι στο εξής τα πλοία που φτάνουν ή αποπλέουν από το Sillamäe θα κατευθύνονται μέσω των εσθονικών χωρικών υδάτων, ώστε να αποφευχθούν παρόμοια συμβάντα.







